Schweiziska ostar och matmelodier från fäbodarna i Alperna

Ett samarbete med Switzerland Tourism. Text, bilder, tankar och åsikter är dock, som alltid, mina egna.

DSC_1444.JPG

Kantonen Valais i Schweiz är fransktalande och språket passar så bra in i denna drömmars dal. När jag strosar på gatorna hör jag melodiska, vackra ord som balsamerar mina öron. Jag förstår inte ett dugg men det gör ingenting. Det räcker att bara lyssna, härma och smaka på orden. 

Tomme, gruyère, raclette, sérac... Namnen på olika schweiziska ostar blev de första orden min ständigt hungrande språkhjärna memorerade i Schweiz.  Jag har ostmakaren Julian och hans crew av kor att tacka för det, den där ruggigt tidiga och regniga morgonen på berget Balavaux. 


DIY frukost i ysteriet

De gråa molnen gråter när vi vandrar i morgondvala på berget ovanför byn Nendaz. Den milsvida utsikten ligger dränkt i en mjölkvit dimma och naturens tystnad trasas sönder av regnet som fullkomligt forsar ner. Vi är på väg till det lilla ysteriet i fäboden på nästan 3000 meters höjd, där vi ska äta frukost - men först tillverka den själva.

Den gamla traditionen att ysta ost i fäbodar  är fortfarande stark och viktig i Schweiz. Många schweizare är "stödpartner" i ysterier genom att vara fadder till en specifik ko. De stöttar ostmakaren med pengar, som tar hand om korna över sommaren. När säsongen är slut får stödjarna den efterlängtade belöningen per post - en handgjord ost av "sin" ko som räcker året ut.

Ostmakarens hantverk från morgon till kväll

Ostmakaren lever sitt liv efter kornas rytm och årstidernas skiftningar. Av purfärsk mjölk skulpterar de fram ostar med särskilda smaker, dofter och former. Varje ost är unik och att ysta är ett hantverk som sitter i händerna, smaken och lukten.

Julian berättar att en vanlig arbetsdag för honom börjar med 680 liter mjölk och slutar med dussintals kärl där sérac, raclette och tomme får ligga och mogna i varsin takt.

Tomme är den mjuka vitmögelosten, raclette är nationalklenoden som smälts och sérac är färskingen i familjen. 

Frukost till smattrande skyfall

Att ysta ost, eller iallafall titta på när någon annan ystar, gör en hungrig. De utlovade korna ser vi inte skymten av, men precis som vi söker de väl skydd för regnet, tänker jag. I hyttans värme äter vi hembakt, flätat bröd och dricker varmt. Kaffet blir påtår och tretår, allt medan regnet skvalar mot fönsterrutan. 

Osten då? Ja, precis som att målet med resor är själva vägen dit var ystningen nog större fröjd än själva smakupplevelsen. Men, de franska orden förblir lika vackra och jag fortsätter låta tomme, gruyère, raclette, sérac rulla på tungan som rena rama matmelodin. 


Visste du det här om schweiziska ostar?

Sérac

 • är en färskost gjord på vassle och innehåller mycket protein och lite fett
 • var förr i tiden en "fattigmansost" då den tillverkades av vasslen som blev över när de finare ostarna gjordes
 • smakar strävt, lite som kvarg och har toner av gräs

Tomme

 • hälls upp i stora cirkelformar för lagring
 • lagras i 20 dagar i saltvatten i kalla källare
 • utvecklar en vitmögelyta på utsidan

Raclette

 • kan lagras i månader
 • speciella racletterestauranger serverar osten enligt tradition - smält, så att ytan fortfarande bubblar, och skuren i tunna slice på tallriken
 • äts med småpotatis, ättiksgurka och marmelad
DSC_1460.JPG

Resa hit, bo och äta var, göra vad?

Närmsta civilisation är Nendaz. Ysteriet på Belavaux är öppet juni-augusti. Kontakta turistbyrån i förväg om du vill göra ett besök! Vägarna uppför berget är slingriga och svåra, se till att ha en lämplig bil eller be turistbyrån ordna transport. 

Det går bra att bo i alpstugan Balavaux, som ligger granne med ysteriet. Stugan är liten, mysig och spartansk. Gillar du lugnet mitt i naturen och är bekväm med att ha övriga gäster i stugan nära inpå - då är en övernattning här en dröm! Vandra hela dagarna, speja ut över fantastiska utsikter, njut av hemlagad mat och sov som en stock i totalt tystnad.Sängplats och halvpension kostar 65 franc per person. 

Vandra i Schweiz: mjölksyra i ben och mjölkchoklad i mun

Hos Zermatts egen Willy Wonka i chokladfabriken

Från Bäckerei Fuchs smyger dofter av vanilj, kanel och smält socker ut på gatan. Philip Fuchs driver bageriet i familjens namn efter sin pappa. Han har blivit Zermatts egen Willy Wonka och hans chokladfabrik har gjort byn känd i hela världen.

Vi är på väg hem från dagens hajk i de sydschweiziska Alperna när vi sniffar sötman i luften. Autopiloten får oss att styra stegen in i värmen. Tacka vet jag att vi är i världens bästa chokladland när blodsockret är lågt och sötsuget stort efter en vandringsdag på 2000-3000 meters höjd!

Fuchs konditori i Zermatt har en delikatessdisk som får alla fikasugna att dregla.

Fuchs konditori i Zermatt har en delikatessdisk som får alla fikasugna att dregla.

Fuchs berömda pralin med fem ingredienser

Hos Bäckerei Fuchs ligger croissanter och pain au chocolate i gyllene, krispiga rader bakom disken. Klirrande silverskedar och porslinskopparnas skrammel skapar ett hemtrevligt soundtrack i takt till kaffemaskinens puttrande.

Mjölkchoklad, vit choklad, smör, socker och nougat är de fem hemliga ingredienserna som blir Zermatts godaste och mest kända souvenir, de små chokladpralinerna i form av berget Matterhorn. Med snötäckta toppar och krispig fyllning är det pralinen som har gjort Fuchs bageri internationellt känt.

Tobleroneberget Matterhorn är modellen

Matterhorn är Zermatts, kanske till och med Schweiz, ikoniska berg som med sin lutande topp sticker ut ur alpsiluetten. Du känner till berget fast du inte vet varifrån – för den är med i Toblerones klassiska logotype. Men Philip rynkar på näsan som om den söta chokladen plötsligt blivit sur när jag tar upp Toblerone:

- Toblerone är inte längre schweiziskt och har inget att göra med äkta choklad, säger han bestämt.

Toblerone ägs idag av ett amerikansk företag  som massproducerar, levererar globalt och har därför, menar Philip, tappat hantverket att tillverka kvalitetschoklad. Philip och hans familj gör dock fortfarande allt för hand, från första chokladlagret till sista snötouchen. Ungefär 2000 "miniatyr-Matterhorn", tre-fyra gånger i veckan, skapas för hand i Fuchs källare.

En mini-Matterhorn blir till

Det går undan i chokladfabriken. Först fylls med vit choklad som ska bli snötoppar, sen fryser han dem och smälter mjölkchoklad. Fyllningen med nougat kommer sist, efter att den har fluffats ordentligt i vispen. Innan jag hinner fota alla moment ståtar snart ett dussin mini-Matterhorns klara att förpackas i askar med sidenband.

Mina ben har hunnit bli tunga av mjölksyra och blodsockret är långt nere vid knäna, men efter en sån här känner jag mig sockerpigg nog att bestiga självaste Matterhorn! Men det en annan dag. Nu har jag fullt upp att äta praliner...

Resan var ett samarbete med Switzerland Tourism. Text, bilder, tankar och åsikter är dock som vanligt mina egna.

Alla mina inlägg om Schweiz är samlade i kategorin Schweiz.

5 saker jag är tacksam över

Om att stanna upp och tänka tacksamt.

Häromdagen skrev Annika på sin blogg Resfredag om fem saker hon är tacksam över. Hon beskrev det som ett sätt att landa och inte ständigt vara på väg någon annanstans. Känns de orden igen, Sanna? Har du hört dem förut? Varningsklockan ringer högt för jag vet att jag också är en sån som planerar lite för mycket och lever i nuet lite för lite. Speciellt när det handlar om resor. 

Att påminna mig om de saker jag är tacksam över kan lugna tankarna när de flaxar iväg mot nya länder och nya äventyr. 

Fem saker jag är extra tacksam över nu:

 1. Att jag har en frisk, stark och fin kropp som är som gjord för att resa över hela världen.
 2. Att jag ofta får (och tar) chansen att lära känna nya människor 
 3. Att jag har en lite galen och väldigt vildvuxen trädgård där mina inte så gröna fingrar kan leka sig fram
 4. Att jag inser hur stor och vacker världen är ju mer jag reser - och hur mycket som finns kvar att upptäcka av den!
 5. Att jag har ett jobb som ger mig trygghet, för trots att jag tror att jag vill resa runt konstant och leva livet som digital nomad är det skönt att ha något som håller en på jorden.
Regnbåge över Alperna - ännu en sak att vara tacksam över.

Regnbåge över Alperna - ännu en sak att vara tacksam över.