Månadslistan - mars

Mulna mitt-i-veckandagar, vanliga tisdagar med trötta matlådor och välbekanta vardagsrutiner. Marsdagarna som kom och gick - inte visste jag att de var livet. Men tack och lov för att de faktiskt är en del av livet.

För livet är inte alltid fart, fläkt och förändringar. Ibland är borta bra men hemma allra bäst. Dessa hemkära vanor har vaggat in mig i en sorts vardagsvackerhet. Trots det, har mars varit en rätt händelserik månad - som äventyr med girl power och weekendresa tillbaka i tiden -  som jag här sammanfattar i månadsskiftet:

Månadens äventyr

Vandringsbloggen och Morakniv har lanserat sin kampanj Kvinnliga Äventyrare, där ett gäng friluftstjejer delar med sig av sina tankar, upplevelser och ord kring just äventyr. Syftet är att inspirera och peppa kvinnor att upptäcka natur och friluftsliv. Jag blev tillfrågad att vara en av dessa inspirerande tjejer (!) och får i kampanjen dela med mig om vad ett äventyr är för mig:

”För mig är äventyr att vandra i de fotspår som sedan många, många år sopats igen av tidens damm. Vart leder vägen? Vad hände här och då? Att utforska det förflutna med nyfikna ögon är storytelling på riktigt - och sådana äventyr vet jag aldrig vart de tar mig."

En del av kampanjen Kvinnliga Äventyrare.

En del av kampanjen Kvinnliga Äventyrare.

Svaret på den frågan fick jag klura på länge innan jag var överens med mig själv. Det behöver inte alltid vara adrenalinkickande och nervkittlande, utan kan vara att vidga vyerna och andas ny luft i lungorna. Som här för några år sen, ute på uppdrag som journalist från min tidning i Ecuador. Inte trodde jag att jag skulle få mitt livs scoop om "potatispojkarna" och deras arbetsvardag. Äventyrliga lärdomar!

Fler resebloggartjejer med äventyrliga ådror: Katarina (Äntligen Vilse), Jennifer (Forever Abroad) och Therese (Yoga Stories) 

Månadens resa

Mars avslutades på topp med den efterlängtade resan till Edinburgh. Det var ingen vanlig weekend utan en resa tillbaka i tiden i min mormors fotspår, i samarbete med Visit Britain. Snart fortsätter #FootprintsOfMyGranny med stories från Skottland här på bloggen (och även i annat format på en helt ny portal!) 

Månadens mest lästa inlägg

På kvinnodagen den 8 mars uppmärksammade jag kvinnliga vagabonder genom tiderna. De som föddes i fel tid, men hade rätt upptäckarlust.

Månadens VAM

För ett tag sen framtidsspanande jag i ordens värld och upptäckte det fina med VAM = vård av mig. Jag har verkligen vammat i mars, med både hotellfrukost i sällskap av mig själv, stunder i naturen och mjuka yogamorgnar. Sånt jag mår bra av och som gör mig till en lite bättre Sanna. 

Som jag skrev i förra månadens resumé, har jag hittat tillbaka till yogan igen. I livets små sprickor och skrevor sipprar yogiska tankar och rörelser in, där de behövs som bäst och verkar som mest.

En särskilt fin yogamorgon fick jag tack vare yogainstruktören och -inspiratören Evelina, som höll en klass i butiken Indiskas lokaler i Örebro. Miljön var som gjord för att sakta väcka liv i kroppens alla gångjärn.

Tips! Är du i Örebro på Internationella Yogadagen, 21 juni, håller Evelina gratis yogaklasser i Stadsparken!

Månadens ögongodis

Sofia (Fantasiresor) har varit 78 grader norr om polcirkeln - på Svalbard närmare bestämt. Bilderna på det frusna sagolandskapet visar nyanser av snö som jag inte trodde fanns. Såhär vackert skriver Sofia om just färgerna:

"Snön som liksom aldrig tycks vara just vit utan snarare turkos, marinblå, persikorosa, magenta, purpur."

Trots att jag har vårkänslor och längtar tills jag kan tina upp efter vintern på riktigt, blir jag lite vinterförtrollad ändå. 

Svalbard. Foto: Sofia Zetterqvist

Svalbard. Foto: Sofia Zetterqvist

Månadens strategi

Den senaste tiden har mina sociala media-flöden svämmat över av bilder från diverse konferenser, workshops och andra "bloggiga" tillställningar. Själv har jag medvetet tackat nej och valt annat för att min tid och energi inte räcker till just nu - me det känns ledsamt, stressande och... väldigt klokt.

När jag fick fast heltidsjobb, lovade jag mig själv att ligga lågt och sänka mina krav på andra fronter just nu. Jag vill ju jobba, blogga, fota, skriva, träna, resa - gärna parallellt och allt till max -  men sen kommer liksom livet emellan. Verkligheten. Och det är just nu jag behöver och älskar de där mitt-i-veckan-dagarna med trötta matlådor och vardagsvackra vanor som jag kan vila i.

Det här är strategin just nu - inte sen och absolut inte för alltid. Det fina med strategier är att de är föränderliga för att kunna fungera just nu - oavsett hur mycket tid de två, små orden innefattar.

Skrivning pågår. Just nu.

Skrivning pågår. Just nu.

Vad har varit bäst i mars för dig? Vad ser du fram emot i april?