Den italienska trädgården där tankar får ta tid

trädgård-italien.JPG

"Michelino! Michelino, vivi?" ropar en kraftfull, klingande röst på italienska som plötsligt bryter lugnet och tystnaden i trädgården. I grannhuset har de just vaknat, av Michelina som varje morgon ställer samma fråga till den nästan 100-åriga Michelino, "lever du?". 

Jag hör inget svar från Michelino, men gissar att han bekräftar sin existens med ett , samtidigt som han tar en sipp på kaffet och väntar på det färska brödet som Michelina kommer med till frukosten. Kanske är det brödet från grannbyn Morrone idag, de som bakar med durummjöl och gör det extra luftigt? Eller så här brödbudet skickat med en nybakt grissini, för att göra Michelino extra glad?

Såhär sitter jag och fantiserar om morgonbestyren på granngården. Jag skriver om vad som kanske händer på andra sidan om de blommande rosorna, de silverskimrande olivträden och de doftande rosmarinbuskarna. Det är sånt här det finns tid till, Art & Breakfasts trädgård i Ripabottoni - tid till att lyssna, tänka, känna och titta. Sinnena jobbar på högvarv för att ta in alla ljuvliga intryck, samtidigt som lugnet lägger sig i kroppen. 

Våra dagar i Ripabottoni börjar alltid i den här trädgården. Här dricker vi dagens första kopp kaffe, äter frukost och planerar vad vi ska göra just idag. Det fina med våra trädgårdsstunder är att det är här förväntningar blir förslag och idéer blir beslut. Som blommor växer upp från första fröet tills de blomstrar i all sin glans, växer våra dagar på den italienska landsbygden fram. Hur dagarna sen kom att bli, får du snart läsa mer om! 

Fakta om Ripabottoni

Ripabottoni är en liten, mysig by i regionen Molise i Italien. Här finns Art & Breakfast, som drivs av Karin och Gilles. Det är ett litet, hemtrevlig pensionat i hjärtat av byn där vi hade nöjet att bo. Ripabottoni har ca 600 invånare och ligger vackert bland bergen, med utsikt över böljande dalar och grönskande åkrar. 

Hitta hit

Flyg till Rom och hyr bil, det tar ca 3,5 timmar från Roms flygplats Fiumcino till Ripabottoni. Vägarna är fina och skyltarna till byn är lätta att följa. Alternativt kan man åka tåg, från Rom till regionens huvudstad Campobasso, och slutligen buss till Ripabottoni.

I kommande inlägg berättar jag mer om Molise - vad du kan se och göra här, vilka maträtter du inte får missa och hur du bäst upplever den fina naturen i regionen.