Spontantur till Enköping - hällristningar och fika på Salnecke slottskafé

Föreslå en resa och jag säger ja! Det spelar mindre roll om det är Grängesberg, Sundsvall eller Hjo. Det som däremot spelar roll är vad vi gör. Jag vill utforska nya ställen, kolla in kul platser och testa saker. Lite upptäcktsfärd, det är min melodi.

Vi skulle till Sala men…

Därför jublade jag lite när min sambo föreslog en dagstur till Sala, när vi ändå skulle hälsa på en kompis i närheten. Jag kan inte minnas att jag varit i Sala - och jag vet pinsamt lite om staden. Perfekt anledning att åka dit, med andra ord. Kvällarna innan läste jag allt om silvergruvan och Måns Ols utvärdshus. Om stadens son, konstnären Aguéli, och Ångkaféet där visan om “Dagny som skulle spilla” kom till. Jag skulle kunnat få MVG i Salakunskap!

Det är så jag gör: grottar ner mig fullständigt i platsen, staden eller landet jag ska resa till. Kombinationen av att vara nyfiken, vetgirig och glad i resor resulterar ofta i många timmar googlandes och läsandes.

…hamnade i Enköping

Nu var så att vi inte skulle till Sala. Tydligen. Halvvägs på motorvägen kläcker Gunnar ur sig att “det var förresten UPP-sala” denna kompis bodde i. Jaha, all Salaplanering förväges, tänkte jag först. Men sen sparade jag alla tips i ett lämpligt ställe i hjärnarkivet tills nästa gång Sala står på tur.

Istället började jag frenetiskt googla Uppsala. Hittade förstås massor av intressanta tips, men det mesta hade vi redan gjort och inget kändes riktigt bra i magen. Men när vi skymtade skylten till Enköping spratt det till i upptäckartarmen. Här har jag ju knappt varit!

Enköping - hällristningarnas högborg

Så vi svängde av till Enköping och hamnade snart i hällristningarnas Mecka. Enköping är en av Sveriges första städer och den mest “hällristningstäta”. Bilderna är över 3000 år gamla och när de knackades in i stenarna såg landskapet helt annorlunda ut. Dagens stenhällar på åkrarna var skärgård med kluckande vatten och många holmar.

Ristningarna visar människor, hus, djur och natur. Sådant som livet på den tiden kretsade kring - och som våra liv till stor del gör än idag. Så mycket har ju faktiskt inte förändrats.

Hällristningarna finns på flera platser runt om i Enköpings kommun. Vi åkte till naturreservatet Hemsta och strosade omkring i hagarna samtidigt som vi tittade på de forntida berättelserna. Och fikade såklart. Långväga resor tillbaka till bronsåldern kräver sin färdkost. :-)

På Enköpings webbplats kan du läsa mer om hällristningarna.

Salnecke slottskafé

Innan vi tillslut landade i UPP-sala, stannade vi till vid Salnecke slott. Intill det gamla vitputsade slottet ligger ett kafé och bistro i en lada. Här fikade vi omgång nummer två och spejade på slottet över grindarna. Slottet är privatbostad och är inte öppet för besök, men Slottskaféet är väl värt ett stopp både för mat, fika och att handla uppländska godsaker.