Tips på höstiga resor i Sverige

Hösten är en perfekt årstid för kortare resor! Kanske en dagstur eller en längre helg, inom landet eller en sväng utomlands. Här kommer några tips på resor och utflykter som jag tycker passar på hösten.

Vandringshelg på Karstorp säteri

Strax utanför Skövde ligger Karstorp säteri, ett anrikt hotell med annorlunda stil. Den är kitschig och kul - lite som om Maria Montazami skulle gått lös med ryschpysch och gardintofsar! Hotellet har en jättebra frukost och ligger fint vid en liten sjö. Dessutom ligger det bara ett stenkast från berget Billingen där det finns många fina vandringsleder. Vi spanade in en av de kända rastplatserna längs leden, Ryds grottor, förra sommaren och ja, det gav mersmak! Västsverige har skrivit mer om Billingen.

Fika på Lapphemmet i Borkhult

När jag bilade jag i Östergötland stannade jag till på Kafé Lapphem i den lilla byn Borkhult utanför Åtvidaberg. Det luktade nygräddade våfflor ända ut på parkeringen, så jag följde förstås doften och blev sittande länge på det mysiga kaféet. I höst har de bland annat målarkurser, skördefest och konserter i Lapphemmet. Tror säkert att det kommer bli rekord i mys! Läs mer på Kafé Lapphems webbplats.

Nora - mysig trästad i höstskrud

Nora är en underskattad året runt-stad och även om vissa sevärdheter och säsongskaféer slumrar andra tider än sommaren, är det så värt att åka hit på höstkanten. Det är inte lika mycket turister då och naturen är som finast i höstskrud. Jag har skrivit mer om Noratips i det här inlägget (och spar gärna de mest somriga tipsen till just sommaren!)

Gourmethelg på Sävenfors Lodge

I djupaste Bergslagsskogarna ligger Sävenfors Lodge, hotellet och (snart) vineriet som är en helt magisk upplevelse. För alla sinnen, framför allt för smaklökarna. Ägarna Per och Ingunn äger och driver nämligen också Grythyttan Vin som gör frukt- och bärviner. Dessa viner, tillverkade av lingon, blåbär, hjortron och björksav från trakten, serveras givetvis och matchas perfekt med maten (som till stor del är lokalproducerad). Lägg därtill en maffig gammal byggnad som de har inrett med stor dos hemtrevlighet och bastu, jacuzzi och annan lyx som förhöjer njutkänslan. Ja, du hör ju. Ska du åka på en enda resa i höst - så är det hit!

—> Läs mer om när vi var på Sävenfors Lodge.