Fotokurs och junilycka i Furudal i Dalarna

Fantastisk frukost hos  Näsets Marcusgård  i Furudal.

Fantastisk frukost hos Näsets Marcusgård i Furudal.

Junidagar i Dalarna

I helgen var jag i Furudal i Dalarna på en fotokurs med fotografen och influencern Rania Rönntoft (Northbound journeys) som arrangerades av Visit Dalarna. Jag var lycklig över att hänga i mina hemmatrakter och att omgivningarna var så himla fina. Naturen var så junigrann som det bara gick: björkens löv riktigt sprack av grönska och blommor jag inte visste namnen på strösslade ängarna med färger. Mitt dalahjärta slog i dubbeltakt och mitt halsband i form av en kurbitshäst galopperade antagligen av lycka.

Fotokurs med bildberättande och näräventyr

På kursen pratade vi om foto, funderade på foto och fotade såklart. Temat var bildberättande och utmaningen var att förmedla stories genom fotografi. Det var lite svårt för det är ju ytterligare en dimension att tänka på när man fotar.

4 lärdomar jag tar med mig är:

  • att fota scener som gör oss verkliga och visar tidsförlopp, t.ex. att dricka vatten på vandringen, vila på en stubbe, förflyttningar i bil, nya kartor som visar ortsnamn och kilometer.

  • att inte bara fota “snygga” bilder, utan även snap shots. Fånga stunderna däremellan, när man inte förväntar sig en kamera.

  • att tänka prolog och epilog när jag fotar. Vad hände innan och efter vi gav oss ut på vandringen?

  • att tänka olika storlekar när jag fotar: helkropp, halvkropp, porträtt och detaljer. De måtten går förstås bra när man fotar annat än människor också. Bilder i olika storlekar och olika snitt ger ett skönt flow för ögat att titta på.

Rania berättade också om sin passion för “näräventyrande” och hur man rent praktiskt gör det: från att planera små vardagsutflykter till längre hajker och att packa smart. “Alla kan åka till samma plats men alla kommer att berätta olika historier.” Så smart sagt av Rania. Berättelsen behöver därmed inte handla om att bestiga den högsta toppen eller vandra så långt som möjligt. Berättelserna kommer ifrån vad du har i din ryggsäck och hur du använder det när du beskriver världen.

skog-dalarna.jpeg