Murboannas mejeri utanför Borlänge

I samarbete med partners*

Frostbos Fina, Koppslahyttans Underbara, Hinsbos Lycka och så nyheten Ängarnas Under. Visst låter det som poesi även i dina öron? Det skulle kunna vara namn på vackra dikter, men det är bättre än så. Det är ostar! Närmare bestämt goda kvalitetsostar från mejeriet Murboannas utanför Borlänge.

Vi besökte Murboannas i mars, när vi var på minisemester i södra Dalarna. Mellan gruvguidning och bastu i Äventyrsgruvan och en övernattning på Ludvika stadshotell, stannade vi för lunch på Murboannas. För ja, det är inte bara ett mejeri utan även en restaurang, gårdsbutik och ett kafé.

Murboannas ligger bara 10 minuters bilfärd från Borlänge. Vi åker på riksvägen och på båda sidor om oss, ligger åkrar och ängar under snötäcket. Hagarna står just nu tomma, i väntan på kor och sommar. Men än är det vinter vilket märks på Murboannas meny som speglar säsongen. Vårvinterkryddad rostbiff, rotfrukter och varma mackor är mat som behövs en kylig marsdag som denna.

Lokala råvaror och dalasmaker på Murboannas

I nästan alla maträtter spelar förstås ostarna huvudrollerna. Toast Murbo med Ängarnas Under och Annas röda är knaprig på ytan och krämig inuti, precis som en varm macka ska vara. Rostbiffen med lokala rotfrukter är en lite mer elegant rätt där färskosten bryter fint mot det salta köttet. Veckans soppa var den här gången en mustig tomatsoppa, med paj och sallad. Också gott och värmande!

Om du vill gå all in på Murboannas ostsortiment, ska du beställa plockbrickan Taste of Dalarna. Då ingår 4 sorters ostar från Murboannas och charkprodukter från lokala producenter. Denna bricka ingår även i Gruvfruns basturitual, som jag har skrivit om tidigare.

Murboannas historia

Namnet Murboannas berättar en del om dess historia: mejeriet ligger i byn Murbo och det var också här på gården som grundaren Anna Reyier växte upp. Fast det började i liten skala hemma i Koppslahyttan, där Anna med familj bodde. Snart växte verksamheten och det som idag är Murboannas tog form. Men det är inte vilket mejeri, butik och kafé som helst. Nej, deras filosofi är äkta och närproducerade råvaror, omsorg för djur och natur - och självklart den goda smaken.

Krusa, Gulli & resten av gänget

Men ingen ost utan mjölk! Den har Murboannas granngårdens kor att tacka för. Förra sommarens kossor hette Krusa, Gulli, Nätta, Luna, Netta och Ida och de strosade i hagarna omkring mejeriet. Övrig tid på året hämtas mjölken på granngården den dryga kilometern bort.

Förutom goda luncher och gott fika händer det roliga saker på Murboannas året om. Melodikryss, eftermiddagste, påskmatsjakt och blomskottsauktion är några exempel.

Tips! När du besöker Murboannas kan du gå en promenadslinga i skogen efter eller före maten. Följ de röda M:en!

 

*Sauna by Elin, Äventyrsgruvan, Ludvika stadshotell, Murboannas Mejeri


Kombinera gärna med:

Underjordisk bastu

Gruvfruns basturitual i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg

Ludvika stadshotell

Fina Ludvika stadshotell - 30 minuter från Äventyrsgruvan och Murboannas mejeri