Deckarfestival med Maria Lang-tema i Nora

Resor med boktema

Du som har följt med här ett tag, vet att jag (förutom att resa) gillar att läsa. Helst om resor eller om länder jag vill resa till. Som höstresan till Dublin, som också blev en resa i böckernas värld, eller Barcelona där jag “bläddrade” mig genom staden samtidigt som jag bodde där. För att inte glömma Helsingsfors, dit vi åkte i Muminförfattaren Tove Janssons fotspår.

Presssbild. Foto: Visit Nora

Deckardrottningen och Norabon Maria Lang

Gillar du också kombinationen av böcker och resor, kommer ett tips till dig här: Deckarfestivalen i Nora! Det är Svenska Deckarakademin och Visit Nora som står bakom arrangemanget och temat är, förstås, Maria Lang.

Maria Lang, eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, är Noras egen deckardrottning. Under fyra decennier skrev hon så kallade pusseldeckare - varav hela 42 vuxendeckare. Hon växte upp i Nora och flyttade tillbaka dit 1979. Många av hennes berättelser utspelar sig i den fiktiva staden Skoga.

Om det är svårt att hitta Skoga på kartan beror det på att Skoga är ett täcknamn för Nora.
— Visit Nora

Visit Nora skriver att “Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden. Maria Langs romaner är rena rama guideböckerna. Hennes böcker går att fynda i flera av stadens butiker och berättelserna har blivit populära filmer där flera av inspelningsplatserna hittas i Nora.”

På Deckarfestivalen pågår 22-23 april och har ett maxat program med olika deckarinslag, som bokcirkel, trendspaningar, melodikryss - allt på tema deckare såklart. Kända personer från litteraturvärlden kommer prata om såväl deckargenren som specifika författare. Filmvisning, mordiska guidningar och prisutdelning av akademin. Ja, du ser ju, vilket program!

Pressbild. Foto: Visit Nora