Teneriffa är Spaniens lilla Sydamerika

TENERIFFA. Jag backpackar just nu på en av Kanarieöarna, Teneriffa. Idag kommer första delen av resan från La Laguna. På norra delen av ön ligger den lilla staden, precis bredvid flygplatsen och bara ett hopp från huvudstaden Santa Cruz. Men varken motorbuller eller storstadsstress har hittat hit. La Laguna är en färgglad pärla som inte känns vare sig europeisk eller spansk, utan ser ut som - och smakar! -  som ett visst land i Sydamerika.

"Venezuelas örike börjar redan vid Teneriffa"  eller "Teneriffa är Venezuelas europeiska utpost och Venezuela är den åttonde kanariska ön." Det finns många kopplingar mellan just landet och ön trots att det skiljer ett helt världshav emellan. Eller kanske just därför? 

1

Många spanska sjömän med brinnande upptäckarlust åkte från de kanariska öarna på Columbus tid för att erövra den ”nya världen”. En del blev kvar, andra åkte hem. Båda fallen gjorde att kulturerna blandades och tack vare det är Teneriffa idag influerat av bland annat Venezuela. Öborna pratar lika nasalt och sväljer s:en som i de venezuelanska såpoperorna. Här finns också areperías som Punto Criollo där de serverar husmanskost från Venezuela. Här äter jag en brun gryngegga som kallas gofío ensalsado och blir snudd på religiös när jag skrapat skålens sista smulor.

Arepera Punto Criollo har familjen Vera friterat bröd och fyllt mackor i 35 år. Och 35 år till, minst, ska det bli, säger ägarens dotter Letizia. Hon tar fram de mest typiska rätterna från landet där hon har sina rötter: venezuelanska arepas med kanariska bananer, avokado och vit ost. En annan med bläckfisk och en tredje med salpicón med tonfisk. Givetvis en skål med gofío ensalsado på sidan om. Det är en rätt på rester som ”bara blev” när det fanns gryn och slattar av tomatsås över. Jag kan inte beskriva det bättre än en salt gröt med lök och tomat, och det är precis vad det är. Slemmigt, mättande - och gud så gott!

La Laguna är också en bra utgångspunkt för vandrare. En dimmig morgon tog vi bussen, eller "guagua" som det heter på kanarisk spanska, till Anagabergen. Från Carmen de la Cruz gick vi ungefär en mil nedför bergen till La Punta och passerade traktens kända "lagerbladsskogar". Liknelsen kommer från lianernas stora blad som ser ut som just lagerblad. Tak från Hong Kong var min vandringskompis för dagen och tyckte väl det var lagom häftigt med lagerblad i jätteformat. Men han doktorerar om droppar och fick se sitt livs första naturliga daggkåpa - med en droppe i! Efter det svingande han sig nästan i de nyss nämnda lianerna av glädje.

Imorgon kommer fler bilder från La Laguna.