Tusen och en natt-hotell - 3 traditionella "dar" i Tunisien

Om du åker till Tunisien och vill uppleva de gamla, myllrande kvarteren, ska du leta efter ett “dar”. Det betyder guest house i Tunisien och husen ligger ofta i hjärtat av staden, där doften av myntate ligger tung och gränderna är trånga. Att bo i en bar är ett roligt och fint sätt att komma den tunisiska kulturen riktigt nära. Många dar ligger i de historiska kvarteren och är därmed byggda på traditionellt sätt, med bågformade valv, innergårdar och mosaik. Så vill du bo som i Tusen och en natt, är det en dar du ska boka!

En dar är ett bra sätt att bo bekvämt i hjärtat av staden och dessutom få en stor dos kulturhistoria på köpet. Här är tre tips på fina dar på den tunisiska ön Djerba.

Dar Bibine

Att checka in på Dar Bibine är som att bo som en prinsessa i ett konstgalleri! Det är lyxigt, fint och fullt av modern konst. De belgiska ägarna Isabelle Planchon och Gérard Gridelet var på besök på Djerba och föll pladask för den lilla, vitkalkade byggnaden med labyrintliknande rum och korridorer. De köpte det på stående fot och förvandlade det till ett elegant dar med några få, personliga rum.

Dar Dhiafa

Dar Dhiafa är ett familjärt dar som drivs av flera generationer. Det är dessutom Tunisiens äldsta dar som fortfarande är öppet. De har 12 rum som alla är unikt inredda och har egna, små innergårdar. Under apelsinträdens svalkande skugga på innergårdarna serveras frukosten, så varje sällskap får sin morgonstund för sig själva. Dar Dhiafa har även ett traditionellt hamam med varma stenar, kupolformat tak och stjärnströsslade fönster.

Dar Lily

Dar Lily är litet, personligt och otroligt mysigt. De fyra rummen samsas om en innergård, en liten pool och en takterass med utsikt över hela byns labyrintformade gator. Ägaren Lily heter egentligen Leila, men “hon tyckte det lät lite roligare med Lily” konstaterar receptionisten kort och gott. Till skillnad från många andra dar som ägs och drivs av européer, är Lily från Tunisien och hade länge haft span på just den här byggnaden. Det lilla huset renoverades av en fransman, som renoverade allt från golv till tak. När han nästan var färdig ville livet annorlunda, så han ville sälja det. Lily hade länge haft span på just det här huset, köpte det snabbt och förvandlade det till sitt egna dar.

Dar Lily är känd för sin goda mat, tack vare kokerskan som lagar sina favoriträtter från sin barndom. Tunisisk husmanskost och ett litet, charmigt dar - jag tror inte det finns ett bättre sätt att uppleva Djerba på!

Bra att veta:

  • Ett dar drivs som bed & breakfast, vilket betyder att det ingår logi och frukost. Ibland erbjuder de även hemlagad lunch och middag.

  • Taket på en dar är oftast ett allmänt utrymme för alla gäster, med lounge, middagsbord - och ibland även hamam.

  • Många dar har fått ett uppsving på senare år, då de renoveras till boutiquehotell och håller hög internationell standard. Detta har också lett till att medinan, de gamla kvarteren som många dar ligger i, har rustats och fått mer uppmärksamhet bland besökare.

  • I Marocko kallas motsvarigheten till en dar för riad.