Lilla vinguiden: eko, natur, biodynamiskt - vad är vad?

naturviner.jpg

Jag tycker att ett glas vin sätter guldkant på det mesta. Kanske så vitt och kallt att glaset pärlar sig eller rött och runt som lyfter den grillade maten. Men kanske har du, precis som jag, undrat vad skillnaden är mellan olika vintyper som ekologiskt vin, naturvin och biodynamiskt odlat vin?

Här är en liten vinguide så att du vet vad du köper nästa gång:

Ekologiskt vin

När vindruvorna som ska bli ekologiskt vin odlas, får inget bekämpningsmedel eller konstgödsel användas. Man får dock använda kopparsulfat och svaveldioxid (som hindrar växtsjukdomar) för det lägger sig på skalet och sköljs bort när det regnar.

En sak som är bra att veta är att vissa vinproducenter gör ekologiska viner men säljer dem inte med eko-märkningen. Det beror på att det är rätt krångligt och dyrt att ansöka om certifieringen för ekologiska viner.

Naturvin

Det finns ingen övergripande bestämmelse för vad naturviner är, som det finns för ekologiska viner. Systembolaget försöker dock klargöra vad naturviner är och skriver att det är viner som tas fram med så liten påverkan på processen som möjligt. Alltså, druvorna skördas för hand och inga bekämpningsmedel får användas. Vissa producenter filtrerar inte heller vinet och tillsätter inte socker. Så naturligt som möjligt med andra ord.

Biodynamiskt vin

Biodynamiska vinodlingar är lite annorlunda. Då utgår producenten från filosofen Rudolf Steiners idéer, som att det finns åtta olika naturpreparat att använda för att få vinrankorna att växa sig stora och starka. Kisel och humus från kogödsel är några preparat, men det kan också vara kranier från djur. Vingården ses som en levande organism med ett eget kretslopp.

Vi besökte en vingård i Chile, Matetic, där de tog fram biodynamiska viner. Guiden berättade om kohuvudet som låg nedgrävt i en viss position i ett visst väderstreck för att ge bästa möjliga skörd. Dessutom ska grävdes det ner när stjärnorna stod på ett visst sätt. Om den biodynamiska vinet var gott? Javisst! Men jag tvivlar på att det beror på kohuvudet…

Biodynamiska viner är märka med Demeter och har även en ekomärkning.

ekovin.jpg