Fantastiska hotellfrukostar - och varför just de är mina favoriter

hotellfrukost.png

Det bästa med att bo på hotell? Hotellfrukost såklart! Att äta frukost på hotell tycks ha blivit en sinnebild för lyx och livsnjuteri. Att sätta sig vid dukat bord, plocka tallriken full av godsaker, njuta av maten i lugn och ro… Det är vad jag längtar mest efter när jag sover på hotell och definitivt det jag minns bäst av hela hotellupplevelsen.

Hotellfrukostar i världen varierar mycket - allt från den kontinentala varianten med vitt rostbröd och marmelad till “full English breakfast” med allt från bacon till bönor. Andra, kanske mer ovanliga, frukostar jag har ätit är glödande het chili på mexikansk morgonmarknad och ris med benmärg i Ecuador.

Även om det är kul och spännande att testa nya frukostkombinationer återkommer jag alltid till min standard: yoghurt och müesli, helst hemgjord sådan med knapriga frön och kryddor som smakar starkt men sött som kanel, kardemumma eller kakao. Och kaffe!

canva-photo-editor+%282%29.jpg

Hur ska en bra hotellfrukost vara?

Ett par frukostar har satt sig i smakminnet lite extra. När jag tänker tillbaka på dem, hittar jag några gemensamma saker som verkar vara vinnande koncept:

  • Alla frukostbufféer har varit sparsamt upplagda och inte överdådiga och svulstiga. Ett mindre fat med färre ostskivor gör att det ser mer smakfullt ut - och det är dessutom fräschare då osten inte ligger länge på fatet.

  • Det har funnits lokala och hemgjorda godsaker på bufféerna, som egenrostad granola, hemkokad hallonsylt eller färskost från granngården.

  • Frukostarna har serverats i fina, lugna miljöer med dukar och färska blommor på borden och riktiga kaffekoppar.

3 hotell med riktigt bra hotellfrukostar

Vilka är dina kriterier för en riktigt fin frukostupplevelse? Vilka hotell tycker du har outstandig frukost? Här är hotellen som toppar min lista på favoritfrukostar:

Annas Hotell i Kristianstad

Den där morgonen i maj när jag vaknade på Annas hotell i Kristianstad vidgades mina frukostvyer. Jag har skrivit om det tidigare men ord kan faktiskt inte kan beskriva den upplevelsen rättvist. Så jag ska inte göra nya försök att återge det bomullsmjuka brödet eller de fantasifulla frömixerna - utan läs här igen och dregla över bilderna.

hotellfrukost.jpg

Dömle Herrgård i Deje

Att en frukost på en herrgård som Dömle betyder stärkta, vita dukar och silverbestick visste jag inte förrän jag förväntansfullt satte mig till bords. En röd ros på bordet, i all sin vackra enkelhet, var just så elegant och smakfull som frukosten var. Det jag minns bäst är de nygräddade våfflorna med hjortronsylt, gjort på bär från de värmländska skogarna utanför fönstret.

Art & Breakfast i Ripabottoni, Italien

Jag tror inte den här frukosten är “typiskt italiensk” men den är sannerligen ett smörgåsbord av många italienska goda smaker. På det mysiga lilla hotellet Art & Breakfast i Italien fick vi njuta av den här frukosten varje dag. Ett speciellt bröd som är typiskt för byn var basen och till det fanns olika ostar, fruktmarmelader, tomater och tjock yoghurt med honung. Och kaffe, i italienska små och starka doser!

italien-frukost.JPG

En annan typ av frukost är friluftsmackan… Här i lyxversion med brie och marmelad som fick en ruggig aprilmorgon att bli rena rama vårsymfonin.