Madrid - 5 tips för den kulturella weekendresan

Det var i kvarteren Malasaña som “La movida madrileña” började - den våg av frigörelse och fiestafirande som satte hela Spanien i rörelse. Diktatorn Franco hade styrt landet med järngrepp och under stenhårt förtryck i många decennier, men när han dog 1975 bubblade det över.

80-talet exploderade därför av olika kulturella uttryck där allt var tillåtet. Det gjorde snart Madrid till en av dåtidens mest kulturellt vågade och frigjorda städer i Europa. Kulturstatusen är hög än idag, men det som ansågs var vågat då skulle inte förvåna oss idag.

Nu är det istället mixen av klassiska konstmuseer, übermoderna saluhallar med crossover-mat och hemliga konstnärshem i gröna oaser som etiketterar Madrid som en av Europas bästa kulturstäder.

Madrid-weeked-kultur.jpg

Här är 5 kulturella tips som sätter guldkant på weekendresan till Madrid:

Besök ett spanskt konstnärshem

Joaquin Sorolla var en spansk konstnär som föddes på slutet av 1800-talet. Han är berömd för sina impressionistiska tavlor och solmättade motiv. Sorolla har också kallats Spaniens Zorn och faktum är att de två var goda vänner - Anders Zorn besökte till och med sin spanske vän i Madrid. Hans hus och vackra, grönskande trädgård, är idag ett museum. Det är inte så känt (ännu) att besöka Sorollas konstnärshem, men är ett fint, svalkande och kulturellt inslag på resan.

Foto:  aljuarez

Foto: aljuarez

Fira 200-åringen Museo del Prado

Spaniens, och kanske ett av världens, främsta konstmuseum firar 200 år. Museet är enormt stort (innehåller över 2200 tavlor och flera verk av Francisco de Goya och Diego Velázquez) så mitt tips är att välja ut en del, eller några delar, som du är extra intresserad av. Fokusera på de avdelningarna och strosa igenom resten - det är så överdådigt att det blir en omöjlighet att ta in allt. Kom ihåg att njuta av utsidan också! Museet ligger längs en av Madrids finaste avenyer, Paseo del Prado, som också kantas av museet Reina de Sofia och tågstationen Atocha. Rena rama konstverk, de byggnaderna också!

prado-museum.jpg

Hylla poesin på Lorcas 100-årsjubileum

Ett annat kulturellt firande i år är att det är 100 år sedan Lorca kom till Madrid. Spaniens mest kända poet genom tiderna, Federico Garcia Lorca, kom från Granada men flyttade till huvudstaden för att studera. Under hans korta liv skrev han både pjäser och dikter som blev internationellt berömda. Han motsatte sig Francos högerkrafter och mördades under inbördeskriget, bara 36 år gammal. I år hyllas Lorca extra mycket genom teatrar, utställningar och mycket mer.

Lorca (till höger) med sin vän, konstnären Dalí.

Lorca (till höger) med sin vän, konstnären Dalí.

Snaska på tapas i Mercado San Antón

Madrid har många fina marknader och saluhallar och Mercado San Antón är en av de bästa. Det är en färgstark plats med mängder av fina råvaror och goda maträtter. Du kan köpa med dig frukt, grönt, kött, nötter, vin, ost och mycket mer - men även njuta av det på plats, tillagat i fina restauranger. Kom ihåg att inte beställa ett gäng tapas på ett och samma ställe - själva charmen med tapaskulturen är att äta lite på många olika ställen. Mina bästa favoriter är stekta pimientos del padrón och queso manchego, men klassiska sidorätter som oliver, salta mandlar och en olivoljedrypande tortilla är också favoriter.

Fynda på loppmarknaden El Rastro

Varje söndag mellan kl. 9 och 15 myllrar det på marknaden mellan Plaza de Cascorro och Ribera de Curtidores. Över 3000 marknadsstånd tar plats med allt från skosnören och silverbestick till alpackasjalar och nostalgitidningar. Mycket är skräp, men i en särskild del av marknaden finns de antika inredningsprylarna där man kan göra riktigt vackra fynd.

el rastro.jpg