Örebro för naturälskaren - de här upplevelserna får du inte missa

Bland lingonris och snår av ljung hittar jag mina bästa minnen.

Bland lingonris och snår av ljung hittar jag mina bästa minnen.

Örebro har gjort mig till en naturälskare. Efter snart åtta år i staden har jag lärt mig uppskatta naturen året om, både här och på andra ställen. För dig som också gillar utomhuslivet och vill uppleva det i Örebro, tipsar jag om fem fina naturupplevelser här:

Fågelskådarfrukost i Oset

En kristallklar och kylig morgon gav vi oss ut med kikare och frukost till Oset. Det är en känd plats för flyttfåglar som mellanlandar på sina flygfärder. Numera väljer dock allt fler att stanna istället för att flyga vidare för att de trivs så bra där. Oset är också ett naturreservat tillsammans med Rynningeviken och ligger bara några minuters cykelfärd från stan. Vi bor precis intill reservatet och ett av mina finaste minnen härifrån är vår fågelskådarfrukost.

gårdsjön-örebro.JPG
Fåglarna kvittrade i sin egen symfoniorkester och tog ton till egna solonummer. De krusade sig för varandra med nya kvittermelodier och kuttrade på ett språk jag önskade att jag förstod. Blygsel eller scenskräck verkar inte finns i fåglarnas värld för vissa sjöng hellre än bra – skogen skulle vara tyst om bara de fåglar som sjöng bäst ville sjunga.

Lyxkaffe vid Gårdsjön

Finkaffe smakar som bäst ur kåsa.

Finkaffe smakar som bäst ur kåsa.

Några mil väster om Örebro ligger Kilsbergen, som en blånande siluett över Närkes åkrar och ängar. Kilsbergen är en ekopark där de norrländska barrskogarna möter de mellansvenska lövskogarna. Ja, du hör ju hur vackert det låter!

Mitt i denna skogsidyll ligger Gårdsjön, en sjö med många flikar och vikar. Vandringsslingan runt sjön är 6 kilometer och längs den finns fina platser att pausa på. När Laura Drosse från tyska resebloggen Lilies Diary var i Örebro på en bloggresa vandrade vi kring Gårdsjön och fikade på kaffe och kanelbullar. Det var i maj och naturen spirade i grönt. Att sakta koka upp finkaffe i bryggare, lyssna till det pysande och puttrande kokandet med hela sjön vid våra fötter, är ett naturminne jag gärna upplever igen.

Tips! Gå upp till utsiktspunkten Rusakulan. Härifrån kan du, med kikare och vid klart väder, se hela 21 kyrktorn.

Skridskotur i Rynningeviken

“Höger vänster höger vänster” är det enda jag tänker, för hjärnan totalvilar när jag är på isen. Tyst på tankar och annat snurr i skallen. Bara sätta ena foten efter den andra.

Samma naturreservat som jag skrev om tidigare som fågelskådarplats är ett skridskoparadis på vintern. Så länge isen vill väl är Oset och Rynningeviken det perfekta navet för långfärdsåkning. Härifrån finns plogade banor flera mil ut på sjön och de passerar till och med en våffelstuga. När isen är ren från snö går det, med försiktighet förstås, att ta skären dit du vill på den glashala dansbanan.

långfärdsskridskor.JPG

Kajakkvällar i Hemfjärden

När isen har smält och sjöns vatten kluckar mot vass och stenar igen, är ett av de bästa sommarupplevelserna att paddla kajak. Svartån, som rinner genom Örebro och mynnar ut i sjön Hemfjärden, och är en perfekt start för paddlingen. Kajakuthyrningen ligger strategiskt placerat vid ån mellan slottet och skogen.

En sommarkväll i augusti paddlade vi rakt ut på spegelblankt vatten medan änderna bäddade för kvällen i vassen bredvid. När vi paddlade snabbt nog slapp vi myggen, men egentligen störde deras surr mig inte det minsta. Jag var så fullt upptagen med att vara fullständigt här och nu i varje paddeltag.

kajak-sanna-rosell.jpg

Cykla Hemfjärden runt

Hemfjärden runt är en känd cykelslinga på ungefär fyra mil som går runt hela sjön. Jag har cyklat den flera gånger och har lärt mig hitta de finaste stoppen längs vägen: vid ängarna av vitsippor, vid hemma hos-kaféet som har mangosorbet och vid allén av gigantiska ekar. Men jag tror säkert jag kommer hitta ännu fler fina stopp nästa gång jag cyklar Hemfjärden runt.

För att ta sig över sundet vid bortre delen av sjön, måste man tajma den lilla färjans avgångar. Från juni till augusti går den varje hel timme alla dagar, medan den går enbart på helgerna i maj och september.

örebro-sverige-sanna-rosell.jpg

Läs mer om Örebro: