Min utrustning för friluftsliv - tips för nybörjare

Inlägget är delvis i samarbete med partner.

Att vara ute länge i naturen, vandra och tälta har verkligen inte varit självklart för mig. Långt ifrån. Jag var absolut ingen scout som barn och har aldrig tyckt om pinnbröd. Faktum är att jag tyckte naturen var rätt jobbig när jag var liten. Insekter som bet och stenar som låg i vägen! Jag sov i sovsäck första gången när jag var runt 25, så friluftslivet har kommit till mig först på senare år.

friluftsliv-utrusning.jpg

Friluftsliv kräver bra grejer, det har jag lärt mig. Allt eftersom har jag införskaffat bättre utrustning och tänkte berätta vilka basgrejer jag har när jag är ute och vandrar. Det är ingen superutrustning, men funkar riktigt bra för mig och mina utflykter. Kanske har du också börjat nosa på friluftslivet och blivit mer intresserad? Då är de här tipsen för dig!

Tält

Vårt tält är ett Nordmarka 2, ett tunneltält för två personer. Det väger ca 2,5 kg och är gjort för vår-, sommar- och höstanvändning. Det jag gillar mest är den stora öppningen som gör det lätt att krypa in och ut ur tältet. Den släpper också in mycket ljus, så det går utmärkt att ligga i tältet och titta på fina utsikter! Nackdelen är möjligtvis tyngden, men eftersom vi oftast är två på våra turer går det att dela upp packningen på bra sätt.

utrustning-vandra-tält.jpg

Liggunderlag

Mitt liggunderlag kan vara mina bäst investerade pengar! Jag har ett Thermarest NeoAir Xlite Womens Regular som passar mig perfekt. Eftersom jag gillar att sova på sidan funkar inte tunna liggunderlag så bra - höften kläms mot marken och jag brukar ofta frysa när kylan tränger igenom underifrån. Det här liggunderlaget blir riktigt tjockt när man blåser upp det, trots att det bara väger 340 gram. Det är 168 cm långt och passar därför mina 157 cm ypperligt! R-värdet, som anger hur bra materialet isolerar, ligger på 5,4 vilket passar de flesta väder (förutom de mest extrema kanske).

Sovsäck

Efter tips från min resebloggskollega Lycklig och levande visste jag precis vilken sovsäck jag ville ha: Marmot Wm’s Trestles Elite 30. Den är anpassad för kvinnor (som generellt fryser mer än män) och förhållandevis lätt för sin komforttemperatur. Den är dessutom gjord för kortare personer. Eftersom det är onödigt att bära runt på för stor sovsäck, ville jag ha just den här som passar min längd bättre än “normallånga” sovsäckar. Du fryser dessutom lättare i en för stor sovsäck - ytterligare ett skäl att hitta rätt storlek att sova i!

Liggunderlaget och soväscken i vindskyddet Ronja i Hovdala.

Liggunderlaget och soväscken i vindskyddet Ronja i Hovdala.

Ryggsäck(ar)

Jag har två ryggsäckar för vandrings och friluftsliv, båda av märket Osprey. Den lilla är en Talon som rymmer 33 liter och den stora är en Ariel för 65 liter (jag har den äldre modellen av den här). Jag älskar Osprey för den perfekta passformen och ventilerade ryggen. De har också ett skönt bärsystemet som gör att packningen känns fjäderlätt.

vandra-ryggsäck-2.jpg

Kök

Sedan bara någon vecka är jag glad ägare till ett smart litet spritkök. Det är ett vanligt spritkök i grunden men har kompletterats med ett hopfällbart vindskydd. Min bror beställde det från ett enmansföretag i Storbritannien som har många fiffiga lösningar på frilufsprylar. Ska berätta mer om den finurliga konstruktionen i ett eget inlägg!

Sova i hängmatta?

Något som jag skulle vilja testa i utrustningsväg är att sova i hängmatta. Det finns särskilda lättviktsmodeller som passar att ta med på vandring (då de väger runt 700 gram) och som kan kompletteras med myggnät.