Mina förväntningar på Georgien: gyllene bröd, orange vin och höga berg

Snart åker vi till Georgien och jag har, som alltid, många idéer på vad jag hoppas uppleva på resan. Georgien är otrampad mark för mig - jag har aldrig varit i ett östeuropeiskt land som ligger öster om Svarta havet. Däremot har jag läst på och lyssnat av andra som varit där, som resebloggarna Lena (Ladies Abroad) och Jeanette Seflin, och landat i några topp-5-förväntningar:

Kaukasus höga berg

Från Tbilisi åker vi upp till de väldiga bergen i Kaukasus. Vägen som leder upp till topparna heter Georgian Military Highway och ska mer vara en slingrig bergsväg än en motorväg - och jag kan tänka mig att utsikten är skapligt fantastisk.

Spektakulärt boende på Rooms hotel

Hotellet ingår i gruppen Design Hotels, vilket skvallrar en del om inredning utöver det vanliga. Men det bästa med Rooms hotel måste ändå vara läget! Hotellet ligger i Kazbegi (Stepantsminda) som är en liten by i bergen. Från terrassen har gästerna svindlande berg med 5000 meter snöklädda höga toppar framför sig. Uttrycket “ a room with a view” får nog en helt annan betydelse efter det här besöket…

Foto: Lena Löfblad

Foto: Lena Löfblad

Bubblande, gyllene ostbröd

Mat är en bästa vägen till ett annat lands kultur, eller hur? Genvägen till Georgien måste isåfall vara chatjapuri. Det är ett pirogliknande bröd med ett öppet snitt där ost eller ägg ligger glänsande. Jeanette, som har skrivit om restauranger i Tbilisi, tipsar om maträtterna ajapsandali (en gryta med aubergine) och pkhali (en röra på tex. spenat och valnötter) som jag gärna testar.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Traditionellt orange vin

I Georgien har de tillverkat vin i över tusentals år. Tack vare att man har hittat lerkrukor som användes till vinproduktion för 8000 år sedan, sägs Georgien vara vinets ursprungsland. Det typiskt georgiska vinet är orange och kallas amber wine eller bärnstensvin. Det framställs av vita druvor som får fermenteras med sitt skal och kvistar från vinrankan, för det är i dem som tanninerna sitter och ger den vackra bärnstensfärgen.

georgian-georgia-ceramics-wine-42314.jpg