Reseguide till norra Spanien: Santander, salta stänk och sagostäder

Santander-Spanien-reseguide.png

Salt i håret på dagen och sött i glaset på kvällen. Surfvågor innan lunch och vandringsleder efter siestan. Atlantens stålgrå oändlighet och Cordillera Cantábricas böljande berg. Norra Spaniens är fullt av kontraster och tack vare de korta avstånden kombinerar vi flera regioner på en och samma resa. Vi börjar i Santander i Kantabrien!

DSC_2735.jpg

Mellan regionerna La Rioja och Kantabrien är det bara några timmars bilresa, men naturen och kulturen skiljer sig markant åt. Till ytan är regionerna rätt små delar av Spaniens totala pussel (de utgör är bara vardera 1 procent av hela landets yta). De har dock olika styren, dialekter och kulturer som gör att en timmes resa kan kännas som en långresa till annat land. 

norra-spanien.png
Som i nästan alla spanska byar, kantas siluetten av kyrkor och katedraler.

Som i nästan alla spanska byar, kantas siluetten av kyrkor och katedraler.

Cykla längs kusten i Santander 

Vi startar resan i Santander, dit spanska lågprisflyg trafikerar flera gånger om dagen från Barcelona. Santander är Kantabriens största stad, men ändå tillräckligt liten för att du ska känna dig bekant med gatorna redan efter första kvällen.

Så fort vi kommer fram, byter vi transportmedel till cykel och tar oss vidare längs kusten. Det är verkligen det bästa sättet för att komma rakt ut i den vilda och otämjda naturen. Vågorna piskar ilsket mot klipporna och stänker salt upp på cykelbanan. Atlanten verkar rasande och det oändliga havet ser ut att vara sammetsmjukt men samtidigt stenhårt. När vi möter världens ände där cykelvägen tar slut och havet tar vid, trampar vi tillbaka mot stan som glittrar av kvällsljus och klirrar av skålande vinglas.

Klassiska tapas: tortilla, pan con tomate och oliver.

Klassiska tapas: tortilla, pan con tomate och oliver.

Strandliv och skaldjur på El Sardinero

Följande dag strålar solen och på stranden El Sardinero står parasollerna på rad. Bland alla hundratals solbadare hör vi knappt något annat språk än spanska. Faktum är att Santander har varit, och är fortfarande, känt som resmål för Madridbor som sökte svalka och lugn i kontrast till huvudstadens heta väder och hetsiga tempo. På 1800-talet blev den (då) lilla fiskestaden Santander för sina välgörande effekter bland den spanska adeln. Överklassen vallfärdare hit för att bada i de speciella vågorna som ansågs göra underverk för hälsan, som en tidig kurort.

Från havet kommer inte bara hälsosamma vågor, utan också det kantabriska köket. Atlantens influenser i maten märks tydligt, i varje hörn av staden finns en pescadería som enbart serverar färsk fisk och fantastiska skaldjur. Vi testar allt vi aldrig har ätit tidigare: jakobsmusslor, flodkräftor, sjöborrar... De smakar salt fast i helt olika dimensioner. Jag som trodde salt bara var en salt smak, men sälta har tydligen bredare spektra än så! 

fiskebåt-spanien.jpg

Filmiska Magdalenapalatset och lugna stranden Somo

På halvön strax utanför stadens centrum ligger Magdalenapalatset. När vi tar våra hyrcyklar ut på udden och börjar ana både tinnar och torn bakom den skylande trädgården, är det lätt att för en stund glömma att vi är i Spanien. För när palatset träder fram i sin fulländade form bakom träden skulle vi lika gärna kunna stå framför ett Harry Potter-slott i Skottland. Palatset var den spanska kungafamiljens sommarresidens men är numera till för turism, konferenser och filminspelningar (har du sett spanska serien Gran Hotel på Netflix så kommer du känna igen palatset!).

Cykeln fortsätter vara vårt bästa transportmedel hela veckan. Vi cyklar till andra sidan viken fortsätter att vandra till Somo, en strand lite mer off men desto lugnare och tystare än de centrala stränderna. 

Utflykter till kantabriska byar 

Santander är en skön stad i sig att bara vara i, men också en bra utgångspunkt för att åka till små byar på landsbygden. Det går toppmoderna bussar med nordeuropeisk punktlighet till nästan varje avkrok i Kantabrien. Vi åkte till byn Castro Urdiales, som med sin pittoreska hamn är som tagen ur en saga, och till Guernica som - bortsett från spåren av spanska inbördeskrigets kanske värsta attack - också är en mysig by.

spanien-by.jpg

Veckan i Kantabrien går snabbt, som alltid när jag är i reseflow. Alldeles för snart fortsätter färden till nästa region i norra Spanien. Jag lämnar salta stänk, glänsande bläckfiskar och hälsosamma hav i backspegeln när vi åker söderut – mot nästa region och nya upplevelser. Denna gång blir det La Riojas böljande landskap med vingårdar och blyga byar byggda i robust sten. Men den resan, det är en helt annan historia och ett helt annat blogginlägg.

gubbar-i-spanien.jpg