En helg i Färnebofjärdens nationalpark - ett skogligt spa för själen

färnebofjärden.jpg

I helgen checkade vi in på ett supertrendigt spa, omgivna av tallbarrsdoft och fågelsång. En liten get away med behandlingar både kropp och själ, så att säga. Vi började med en uppfräschande nordic cold hydrotherapy, efterföljt av avslappnande open fire ritual med aromatiska dofter som avslutades med en tyst treatment med mindfulness.

Så hade det kunnat heta, men med andra (eller snarare mina) ord: vi åkte ut i skogen, badade i sjön, värmde oss vid brasan och lyssnade på spraket från elden tills vi somnade i den lilla stugan. Helt enkelt. Det skulle ju kunna vara ett hippt retreat för tusentals kronor, men vårt skogliga spa var Färnebofjärdens nationalpark och det kostade inte en krona. Men investeringen var värd så mycket, så mycket.

färnebofjärdens-nationalpark.jpg

Skogen är ett enda stort spa

Varför raljerar jag så mycket över fancy spabehandlingar på svengelska? Jo, för att hinta om att det inte behöver vara så svårt. Eller dyrt. Eller långt bort. Skogen är ett enda stort spa, jag lovar. Här fanns allt jag behövde för att koppla av och koppla bort. Helgens enda hashtag(g) var de taggiga granbarren. Istället för att checka in, laddade jag ur totalt. Glodde på vedkaminens flammande lågor istället för den vanliga, blåskimrande skärmen.

Istället för några snabba smakklena koppar kaffe, kokade jag en enda kopp på kaminens spishäll. Det blev bara en för att det tog sån himla tid - för jag var tvungen att hugga ved, fixa träflis, göra eld och sedan vänta i en evighet för att vattnet skulle koka. Slow brewed coffee, minst sagt! Men när jag väl hade den rykande koppen i handen och skulle dricka - då var alla sinnen vidöppna för att njuta av varenda liten droppe svart guld.

kokkaffe.JPG

Bo i stuga i Färnebofjärdens nationalpark

Stugan heter Kungsgårdens fäbod och ligger 3 kilometer från parkeringen vid nationalparkens entré. Den är gratis men går inte att förboka vilket betyder att alla som kommer hit har rätt att få plats. Vi hade den för oss själva men när jag bläddrade lite snabbt i gästboken verkar det vara en välbesökt stuga. Strax nedanför ligger en eldstad och vattnet är precis intill.

Läs mer om hur du kan övernatta i nationalparken här.

färnebofjärden-stuga.jpg