Den spanska favoriten - olivolja

Små söta flaskor, med vinäger och olivolja, får man i hamburgermenyn på McDonald's i Spanien. Vadå ketchup till pommes, när det finns flytande guld?!

Länge leve olivoljan! Det står en fin flaska olivolja hemma i mitt kök som kastar mig tillbaka ett decennium i tiden. Smaken med sting av gräs och färg som skiftar i smaragd - och vips, så är jag 16 år i Alcoy, Spanien, igen:

Kanske är det sant att du mår lite bättre och lever lite längre med några skvättar olivolja innanpå och utanpå kroppen. När jag för första gången bodde i Spanien blev jag bokstavligen marinerad i olivolja dagligen. Min värdmamma, fina Lorena, fick mig nämligen att förstå finessen med det flytande guldet. Hon öste på med oljan tills det droppade om escalivadan och tortillan, och vi smaskade tills det stänkte vid matbordet. (Ända tills min mage sa stopp och mamma hemma i Sverige fick skicka piller mot "väderspänningar orsakade av för hög konsumtion av olivolja" - men det är en annan historia.)

Men...

.. visste du att falsk "olivolja" egentligen kan vara färgad fröolja?
Luriga producenter spetsar billig olja, med bland annat klorofyll, för att likna den äkta olivoljans guldgröna färg.

Så kolla extra noga på ursprungsmärkningen när du köper olivolja. Och såklart ska den vara spansk! ;-)