Till dig som skriver

Kanske har du valvakat hela natten eller så är du novembertrött i största allmänhet. Kanske känns en snövit onsdag som denna segstartad och kanske gör du precis som jag just nu, stirrar ut genom fönstret i hopp om att hitta "det där".

"Det där" som kallas inspiration...

... är egentligen inget annat än helt vanligt jäkla driv. När idéerna har ekat ihåliga och tankarna varit tunna alldeles för länge brukar jag skylla på brist på inspiration. Men nej, något jag lärt mig längs skrivresans gång är att det bara är brist på motivation

Mina tre favorittips för att få fart på "det där" som helt enkelt är drivande motivation.

1. Smygstarta

Hemingway har skrivit om att lämna sin brunn halvfull för att låta tiden fylla på resten. För mig betyder det att börja spåna på den där kluriga texten eller skissa på ett svårt uppdrag - men lämna det när det är på gång. Har jag tjuvstartat är det mycket lättare att börja skriva dagen efter, eller som Hemingway skriver "medan det ännu finns något kvar nere i brunnen".

Att smygstarta texten är ett bra sätt att lättare komma igång imorgon.

2. Ta tag i surdegar

Vissa jobb är tyngre, svårare och kräver mer än andra. Surdegar kallar jag dem. De har en tendens att ligga till sig länge, börja surna och stirra oavbrutet på en medan man gör allt för att slippa ta tag i degen (som blir allt surare för var dag). Men, precis som med vilken riktig surdeg som helst, krävs tålamod, kärlek och jävlar anamma för att kunna plocka ut ett gyllene gräddad bröd ur ugnen. Sura skrivdegar behöver samma behandling och tipset är att ta tag i dem det första du gör på morgonen. Sen är det tyngsta jobbet över och du kan göra dagens övriga uppgifter utan stirrande blickar och sura undertoner.

Ett nybakt surdegsbröd är en bra belöning efter mycket skrivsvett.

Ett nybakt surdegsbröd är en bra belöning efter mycket skrivsvett.

3. Skrivsvettas

"Writing is 10% inspiration and 90% perspiration" 

Det trodde jag inte var sant tills jag började skriva professionellt - men utan min dagliga skrivsvett blir det inga texter, har jag märkt, så nog har den där viktiga procenten rätt. 

skrivtips-sanna-rosell

Hur kickar du bäst igång ditt driv? Väntar du på inspiration eller skapar du motivation?