Om hotell i TV-programmet Veckans ord

I helgen såg jag ett kul TV-program på SVT, “Veckans ord” med Kristian Luuk. I varje avsnitt tar de upp ett ord och undersöker det in i minsta detalj. Den här veckan var ordet “hotell” och jag lärde mig massor av nya saker om gäster, hotellhistoria, uppgraderingar och udda önskemål. De berättade också en del om “long stays”, eller långliggare på svenska, vilket gjorde mig nyfiken på mer.

Skärmklipp från SVT:s Veckans ord.

Skärmklipp från SVT:s Veckans ord.

Kända long stays på hotell

Vilka long stays har blivit världskända - och varför? Vilka hotell är typiska långliggarställen och hur länge kan man egentligen bo på hotell? Om du också är nyfiken, kan du stilla dig nu. För här kommer svaren!

Sängstrejk i sviter

Yoko Ono och John Lennon gifte sig 1969, då Vietnamkriget höll på att trappas upp. Paret nyttjade publiciteten av sitt bröllop och hade strax därefter två veckolånga sängstrejker, “bed-ins”, för fred. På sin smekmånad checkade de in på två hotell, först sviten på Hilton Hotel i Amsterdam och sedan Queen Elizabeth Hotel i Montreal, där de bjöd in press från hela världen. De diskuterade fred med journalisterna i pyjamas, omringade av skyltar (“Bed peace”) varje dag mellan klockan 9 och 21. Det gav enorm genomslagskraft i media och har gjort hotellen världskända.

Rekordlångt på Ritz

Coco Chanel bodde på berömda Hotel Ritz i Paris i hela 34 år. Hon checkade in på hotellet 1937 - vilket kom att bli en livslång hotellvistelse. Den världsberömda modedesignern bodde på Ritz tills hon dog, 87 år gammal. Hon huserade i tre rum och använde personalingången till hotellet. Idag finns ett spa tillängat Coco Chanel, där (givetvis) skönhetsprodukterna från hennes märke används.

Världens vildaste lyxhotell

Skådespelaren Robert de Niro bodde på Chateau Marmont i Los Angeles i två år. Men det är inte därför Chateau Marmont är känt som världens vildaste lyxhotell. Det var efter att ett oräkneligt antal kändisar festade sönder rum på hotellet, vilket numera har gett Chateau Marmont smeknamnet “the most rock n’ roll hotel of the world.”

Knattrande och klagomål

Dramatikern Tennessee Williams bodde på Hotel Elysée i New York i 15 år. Det sägs att andra hotellgäster klagade till receptionen för att det ständigt var en skrivmaskin som knattrade. Dramatikern var i full färd med att författa sina verk och han slutade inte skriva. Personalen fick helt enkelt flytta de andra gästerna till nya rum. Dramatikern dog på hotellet när han var 71 år gammal.

Longstay med stjärnstatus

Chelsea Hotel i New York måste ändå vara platsen för de mest kända hotellvistelserna. Det sägs att varje hotellrum på Chelsea Hotel har en spektakulär historia - och med tanke på att hotellet är synonymt med konstnärskretsar, är det nog sant. Arthur Miller sörjde sin Marilyn Monroe här, Bob Dylan skrev ”Blonde On Blonde” och Patti Smith bodde på hotellet i långa perioder. De berömda stammisarna har checkat ut för länge sedan, inte bara från hotellet utan också från jordelivet, men mystiken finns kvar i väggarna. Nuförtiden kan man följa med på guidade turer och lära sig mer om hotellets spännande historia.