2022 - resor, upplevelser och bloggen

Ett år är inte till ända förrän sista punkten är satt, visst är det så? För min del blir det punkten i slutet av det här inlägget, som handlar om år 2022: resorna, upplevelserna, minnena. Men också bloggens toppar och dalar. Häng med på summeringen av ett år som blev annorlunda, mysigt och väldigt fint.

2022 - en summering

I början av 2022 skrev jag ett inlägg om mina planer och drömmar inför året. Om jag uppfyllde allt på den listan? Oh nej! Det kom något (eller någon) annan emellan. Jag skiftade förstås fokus, men behövde inte prioritera bort många upplevelser för att jag var gravid större delen av året. Nej, jag hade tack och lov nio väldigt smidiga månader med magen och kunde vandra, resa och göra nästan allt jag ville.

Enligt Google Maps har jag:

  • besökt 64 städer, varav 27 nya

  • gått mest i juli månad

  • åkt mest kollektivt i april

  • cyklat mest i september

  • sprungit mest i maj

  • En total reslängd på 13 033 km, varav 4338 km är till fots, cykel eller kollektivtrafik

Resorna utomlands

Bland dessa nya städer var bland annat ett dussin tjeckiska småstäder. På vårkanten åkte jag nämligen till Tjeckien för att cykla och vandra mellan berg och vingårdar. Cykla längs Elbefloden, äta och dricka lokala godsaker och bo på små (och billiga) B&B i bergen rekommenderar jag starkt!

Tjeckien var min enda utlandsresa det året. Jag hade också bokat en resa till Málaga och Granada sedan långt tidigare, men den resan visade sig bli alltför nära bebisens leveransdatum. Så den tar vi igen ett annat år!

Decin i Tjeckien - en riktig sagostad med Törnrosaslott i centrum.

Mina favoritinlägg

Under året har bloggen ändrat layout men syftet har varit detsamma: att inspirera dig till resor som ger lite mer. Kanske är det något du lär dig, något du smakar för första gången eller någon du möter. Helt enkelt, resor som väcker din nyfikenhet. Många resor blir ett och flera inlägg. Men, vilka från 2022 är mina personliga favoriter? Två stycken kvalar in på förstaplatsen:

Inlägget om Sävenfors lodge, det naturnära mat- och vinhotellet i Bergslagen. Och det om thelassoterapi i Tunisien, som jag testade för första gången på en pressresa med tunisiska turistbyrån.

Varför gillar jag just dem lite extra, då? Jag tror det är för att de liknar reportage och är skrivna in media res (läsaren får hoppa rakt in i handlingen). Dessutom kryllar de av målande beskrivningar och handlar om platser jag verkligen trivdes på. Dessa komponenter blir en skrivstil jag gillar och trivs med. Vips, så blir det favoriter!

Sävenfors Lodge ligger utanför Hällefors i Bergslagen.

Floppat inlägg

Blogginlägget om att “tågvandra” var 2022 års flopp, i mitt tycke. Vi vet att tåg är i tiden, vandring likaså. Jag knåpade ihop en guide med tips på hur man smidigt tar sig från vandringens A till B utan bil. Jag trodde inlägget skulle gå som raketen men mottagandet blev ljummet. Varför flopp, då? Bråkiga algoritmer, sökordsoptimering som jobbar långsamt (men långsiktigt) och missad tajming är mina analyser. Så kan det gå! Men du, vill du ge inlägget en chans hittar du det här:

Återbrukade inlägg

Återbruk och bättre begagnat har väl aldrig varit så rätt som nu? Det gäller även i bloggvärlden. Så länge gamla inlägg är relevanta och aktuella, kan de leva hur länge som helst på nätet. Särskilt mina SEO-tunga inlägg, där jag lägger krut på att sökorsoptimera dem. Vissa är dessutom som fina viner - de blir bara bättre med åren. Som de här inläggen:

Det mest gillade inlägget på sociala medier

I slutet av året kom en riktig likeraket - i dubbel bemärkelse. Bilden på nyfödda Iduns små fötter gav enormt fint gensvar och grattishälsningarna fyllde kommentarsfältet. Vilket fint välkomnande till (sociala medie-) världen hon fick!

Det mest delade inlägget på sociala medier

Helt klart tipsen på sommarkaféer! FB-inlägget, där jag tipsade om kaféer som passar för sommarbesök, delades friskt på resebloggens Facebooksida. Det drällde även in andra tips som jag kompletterade listan med. Har du fler tips får du gärna skriva i kommentarerna, så fyller jag på listan allt eftersom!

Bloggar jag läst mest under året

Sara Rönne skriver om friluftsliv, sociala medier, resor, vardagsliv och guldkanter i livet. Jag gillar den sköna, avslappnade mixen och de sylvassa analyserna.

Resfredag är nog resebloggen jag har läst allra längst. Och läser fortfarande! Annika Myhre är personen bakom, som just nu är i Thailand med familjen på en “thaimout”. Följ hennes serie Svenska Pärlor för många bra svemestertips!

Lite mera rosa drivs av Cornelia Tonéri, som bor i Östergötland och tipsar om många lokala smultronställen. Men hon skriver också om långväga resor, annorlunda hotell och roliga upplevelser utomlands. Följtips!

Våfflorna på Borkhult Lapphem utanför Åtvidaberg var ett av många bra tips från Lite mera rosa.

Hotell jag gillade lite extra

Även fast utlandsresorna var få i år, reste jag en del i Sverige och bodde på flera hotell som jag gillade lite extra.

Comfort Hotel i Västerås

På en konferens med jobbet åkte vi till grannstaden (och ständiga konkurrenten…) Västerås. Vi checkade in på nybyggda Comfort Hotel precis vid centralstationen och jag blev verkligen positivt överraskad! Utifrån ser byggnaden inte så skojig ut, men inuti är det fräscht och snyggt. De har en barception (bar och reception) och självincheckning. Plus för gym, distansjobbarvänlig lobby och tvättstuga.

Elite Stora Hotellet i Jönköping

Återigen på konferens - denna gång i Vätternstaden Jönköping! Elite Stora Hotellet ligger också nära centralstationen och huserar i stadens förmodligen vackraste byggnad. Det byggdes på mitten av 1800-talet och har varit hotell genom alla år. När det invigdes, 1860, var det landets största hotell.

Karstorps säteri i Skövde

I somras spenderade vi ett semesterdygn i Skövde. Vi hamnade där mest för att det låg lägligt mellan västkusten och Örebro. Förlåt Skövde, men du var otippad! Jag tyckte dock det var en fin stad och skulle gärna vilja upptäcka mer av omgivningarna, t.ex. att vandra på Billingen.

Den här gången bodde vi på Karstorps säteri, en kitschdröm i anrik kostym, och vandrade upp till Ryds grottor. Utsikten därifrån skojar man inte bort!

Du vet väl var du hittar inlägg om hotell? I den här kategorin samlar jag allt om olika boenden på mina resor!

Frukost på Karstorps Säteri.

Bloggrelaterade saker jag är extra nöjd med

Att jag arrangerade en bloggresa för Sara Rönne till Örebro. Jag har ju följt Sara länge och inspireras av hennes friluftsande och företagande. Via mitt jobb på Örebrokompaniet bjöd vi hit henne för att testa på Örebros och Bergslagens stadsnära naturupplevelser.

En annan rolig blogg-grej är mitt återkommande samarbete med Visit Czech Republic. Det är ett fint förtroende att få jobba ihop med den tjeckiska turistorganisationen igen. Inläggen från den resan kan du läsa om här: