Vinön i Hjälmaren - utflykt till en sommardröm

Vinön är hemester i sin bästa betydelse! Utanför Örebro ligger den idylliska ön Vinön i sjön Hjälmaren. Sommartid kan du göra en fin utflykt över dagen hit - eller varför inte över helgen för mesta möjliga semesterkänsla? I gott sällskap av min mamma åkte jag dit en solig dag i augusti för några år sedan. Vissa bilder har därför några år på nacken, men texten är uppdaterad.

Färja från Hampetorp till Vinön

“Tror du vi kommer med, Åke?” Paret framför oss tittar oroväckande på den allt längre, slingrande kön. Vana resenärer har kommit i tid och bullat upp med fika i väntan. Vi andra, förstagångsåkarna som hamnat långt bak i kön, kan bara snegla småsuget på deras kaffe och hoppas på tur.

Solen närmar sig sin högsta punkt på himlen när 11-färjan smyger in mot land. Vi är ett hundratal sena semesterfirare som är på väg till Hjälmarens största ö, Vinön. Det är ett uppskattat ställe utanför Örebro att njuta av fina sommardagar på. Till Vinön tar man sig endast med Trafikverkets färja som trafikerar leden ett par gånger om dagen gratis från Hampetorp. Lyckligtvis får vi alla plats - en buss, några bilar och ett gäng flakmoppar - och vi glider över den stilla sjön i cirka tjugo minuter innan vi når ön.

Hjälmarens största ö

Vinön är en stor ö med 80 bofasta. Sommartid är det dock många fler som är på ön - 300 sommargäster och många dagbesökare, som vi. På ön anordnas bland annat musikkvällar på det välkända värdshuset som lockar med relativt stora artister med show och spex.

Vårt mål för dagen är dock det motsatta, för turen till Vinön hoppas vi för med sig lugn och ro i fin miljö. Det får vi också. Naturen på Vinön är vacker, vild och vilsam.

Naturen på Vinön är vacker, vild och vilsam.

Kort och fin vandringsled på Vinön

Direkt från den lilla hamnen leder pilarna oss in på vandringsleden. Den är 4 kilometer lång och slingrar sig längs stränderna och in i skogarna. Det är en lätt promenad som leder till badplatsen i andra änden av ön. I dikena ser vi nyponbär som med sin knalliga, röda färg lyser upp hela buskaget. En ensam vinkork ligger kvar som ett spår av den fest som varit. Kanske som en påminnelse om att skåla för själva livet lite oftare.

Lunch på värdshuset och cykeltur på grusvägar

Vid lunchtid har vi gått runt halva Vinön och viker av in mot öns mitt. Där ligger missionshuset, värdshuset och kaféet som bildar ett pyttelitet centrum. Vi äter lunch på Vinöns kafé som är öppet sommartid. Här serveras matiga sallader, smörgåsar, fika och pajer. Vi beställer varsin laxtallrik och njuter av nybakat bröd och solsken som sätter extra smak på lunchen.

I närheten finns också Vinöns värdshus som har öppet sommartid. Dagtid serveras goda, vällagade luncher och vissa kvällar anordnar de musikkvällar och spelningar. Håll koll på deras Facebooksida om du vill ha uppdaterad information.

På Vinön går det fint att cykla längs fina (om än korta) vägar på ön. Vid färjeläget kan man hyra cyklar efter överenskommelse, för både timmar och dagar. Kontaktperson och kostnader finns på Vinöns webbplats (scrolla ned till slutet av sidan).

Åter på fastlandet - men längtan tillbaka

Inför hemresan har vi lärt oss av dagens läxa - att köa i tid till färjan. Även om ingen av oss riktigt vill släppa taget om lugnet som bestämmer tempot på Vinön, åker vi tillbaka mot land på kvällen. Sjön kluckar lite mer nu än morgonens stilla vatten och solen har satt sina spår på våra näsor. Bakom oss krymper Vinön och blir till slut en liten prick i det blå. En vilsam, vacker och vild utflykt i sommar-Sverige.

vinön-hjalmaren-16.jpg