Kubanska röster

Min bild av Kuba var, och är fortfarande, dubbel. Men det jag hade sett fram emot mest på resan blev också det som gav det starkaste intrycken: kubanerna själva.

När vi reste runt bodde vi i casas particulares, alltså enklare pensionat i helt vanliga kubanska hem. Jag fick chans att prata mycket med familjerna och höra om livet "inifrån". 

fisherman on cuba
Jag har en vän som bor i Italien. Han är egentligen härifrån, och hälsar på mig en gång om året. Då tar han alltid med ett fiskespö och nät till mig, för jag behöver det när jag jobbar. Själv kan jag ju inte köpa sånt här, det går ju inte.
— Fiskare i Trinidad
Cuban girl
Jag vet inte hur man surfar för jag har aldrig lärt mig. Allt vi behöver veta får vi lära oss i skolan. Men jag har hört att det finns något som heter Facebook, stämmer det?
— 15-årig tjej
Cuban bread
En brödbulle om dagen per person. De görs på mjöl som smakar skit, men vill du ha gult och fint bröd får du betala därefter. Det är så ransoneringen funkar.
— Bagare i Havanna
Cuban lady in Trinidad
Kan jag få en penna? Tack. Jag skissar porträtt av människor som går förbi på gatan, men det är så svårt att få tag på pennor här.
— Tant i Trinidad
Trinidad, Cuba
Det är bra att fler som er åker till Kuba. Turister är bra för turister har pengar. Men amerikanerna... Kommer de så kommer säkert knark och vapen också.
— Ung kille i Trinidad