Kuba - skillanden mellan att se och titta

Du vet det gamla talesättet ”du hör, men lyssnar du”? På Kuba blev jag påmind om något liknande: skillnaden mellan att se och att titta. Det är så tänkvärt för det sätter ord på tiden vi lever i. Allt vi tittar på idag, vad ser vi egentligen?

Vi ser världen genom osynliga glasögon, som ger förväntningar och fördomar. På resan försökte jag därför sluta titta efter det jag trodde och istället börja se. Såg jag något annat, ett Kuba på riktigt? Jag vet inte, för verkligheten finns det som bekant många versioner av.

Här är iallafall min version: en som lagar bilen för femtioelfte gången, en annan som klipper sig hos frisören. Fruktmarknad på stan och livsviktiga samtal i telefonautomaten. Tvätt på tork och betande hästar. En vardagsversion av verkligheten, helt enkelt.