Tips: såhär intervjuar du smidigast

Uppdrag: intervjua

Jobbar du med text i allmänhet eller journalistik i synnerhet, är intervjuer säkert vardagstugg i för dig. Jag gör allt fler intervjuer för personporträtt till tidningar, vilket är superkul! Dels får jag en stunds prat med en intressant människa som har något särskilt att berätta, dels lär jag mig alltid nya saker av hen. Men hur spännande den här personen än är, eller hur coola saker hen berättar, är jag alltid galet nervös.

Bästa intervjutipsen

Häromdagen lyssnade jag på Opodden med Jennifer Kovacs. Hon intervjuade Ebba Kleberg von Sydow om intervjuer (ja, meta!). Jag snappade upp de bästa tipsen och hoppas du också får nytta av dem:

1. Läs läxan

Var förberedd, läs på om personen och bredda din bild av hen. Vilket smeknamn hade hen som liten? Vilken är favoriträtten och varför dessa raseriutbrott på gympalektionerna? Detaljerna i personligheten kan senare bli väldigt användbara i din text, oavsett vad den handlar om. Det är småsakerna som gör reportagets helhet.

2. Lita på stunden

Har du gjort förra punkten ordentligt, kan du luta dig tillbaka på den här punkten och lyssna. När du är trygg i dina frågor kan du nästan lägga ifrån dig dem. Vila i samtalets nu istället för att fundera på hur du ska formulera nästa fråga - då missar du säkert en liten viktig del i svaret. 

3. Sätt ord på stämningen

En läsare eller lyssnare vill vara med! Du kan redan det klassiska med "målande reportage", hur kaffekokaren låter när den puttrar, vad ni ser genom det frostrosiga fönstret, hur hens parfym doftar av saltstänkt hav. Men hur är stämningen vid intervjun? Om läsarna/lyssnarna kan känna den förväntansfulla ivern, stressiga vibbarna eller kanske det obekväma trycket, bjuder du in dem till samtalet. Och vips är de med, precis som de ville!

Bonus: lyssna på avsnittet av Opodden för fler intervjutips!

Gör du intervjuer i ditt arbete? Vilka tips har du att dela med dig av?