Kärlek och konstnärer i Vilnius alternativa kvarter Uzupis

Grafittikonst i Uzupis.

Vagabond har listat topp 5 alternativa weekendstäder i Europa, bland dem Vilnius. Jag var i Litauens huvudstad i höstas och mitt starkaste minne var Uzupis. En alternativkoloni eller en egen republik? Vad Uzupis faktiskt är förblir oklart, men ett besök här är däremot självklart. 

"Heaven's Gate" till Uzupis känns mer som Hell's Gate...

En långhelg i Vilnius går snabbt. Inte bara för att huvudstaden är liten utan också för att det finns mycket att se, göra, smaka och uppleva. En eftermiddag hängde vi i Uzupis, stadsdelen som själva ser sig som en egen republik, fast de ligger mitt i landets huvudstad. Laissez-faire är melodin och livsstilen är alternativ.

På andra sidan floden Vilna ligger Uzupis.

Av de 7000 invånarna är 1000 verksamma konstnärer. Det syns på varenda fasad, torg och gata. Överallt hänger tavlor på tork och boktravar balanserar på trottoarerna. Från kaféerna ringlar en söt gräslukt ut genom fönstren och förfallna husväggar är mönstrade av kreativ spraykonst. 

Republiken har en egen valuta, flagga, nationalsång och till och med fyra hedersmedborgare. Uzupis konstitution finns inristat på många olika språk och hänger längs en mur, för oss som går förbi att påminnas om vad som egentligen är viktigt i livet. Som grundlag nummer 16:

Alla har rätt att vara lyckliga.

Kärleksbudskapen är den röda tråden i både konstitutionen och Uzupis. Lagarna sägs ha inspirerats så mycket av den tibetanska buddismens syn på kärlek att Dalai Lama blev hedersmedborgare i Uzupis. Andra punkter, som handlar om rätten att dö, att ha tak av tegel och att få bry sig om sin hund, kanske inte är lika romantiska men ack så viktiga...

Uzupis grundlagar på svenska.