Vandra och bo i stuga i Färnebofjärdens nationalpark

Om du gillar att vandra och gärna övernattar i stuga, väntar fina upplevelser på dig i Färnebofjärdens nationalpark.

Älvlandskapet gör Färnebofjärden unik.

Älvlandskapet gör Färnebofjärden unik.

Solen gör ett förtvivlat, men förgäves, försök att bryta igenom det mjölkiga täcket på himlen. De blekgrå molnen, som varken har början eller slut, har legat tungt och tätt i flera dagar. I brist på sol tycker jag att min ansiktsfärg har antagit samma nyans som himlen. Ett novembernylle, tänker jag när jag sneglar i backspegeln. Tack och lov kommer den här helgen ändra på det.

Vi är på väg till Färnebofjärden, ännu en svensk nationalpark till ”samlingen”. Jag hämtar upp en bil i Skinnskatteberg och en bror i Sala och sen åker vi till det unika älvlandskapet i Gästrikland.

Sjöar, forsar, våtmarker och skogar bildar en unik mosaik av speciella miljöer.
— Naturvårdsverket

Väl framme på Mattön, där entrén till Färnebofjärdens nationalpark ligger, har solen lyckats hitta en glipa i molnen. En strimma av ljus får plötsligt skogen att glittra för en stund! Det känns hoppfullt med lite sol inför första vandringen i parken.

Färnebofjärdens nationalpark (5).jpg

Vandra längs leder i Färnebofjärden

Det finns flera vandringsslingor i nationalparken:

  • Kungsslingan, 1 kilometer

  • Skekarboslingan, 3 kilometer

  • Bändan, 4 kilometer

Det finns även fler, namnlösa, leder att vandra på. Vi går hela Kungsslingan och blir nyfikna på den lite längre Bändan. Men det som tidigare var vandringsled, är numera en ränna som bubblar oroväckande blött. Vi sicksackar oss fram över stigen tills vi knappt ser skillnad på älven och marken. Allt är blött, inklusive vi.

Eftersom vi ska övernatta i skogen, vill vi gärna bli lite varma och torra. Att spendera novembernatten i drypvåta strumpor och skor känns inte lockande. Samtidigt har den mjölkvita himlen blivit allt gråare och tyngre. Snart kommer också regnet.

Färnebofjärdens nationalpark (1).jpg

En övernattning i stuga med sjöutsikt

Vi lämnar Mattön och fortsätter att vandra på fastlandet. En liten stig snirklar sig fram genom täta tallskogar och mossmjuka gläntor. Bakom varje krök spanar vi efter en bra plats att tälta på, men antingen är det för hårt underlag eller för sumpig mark. Och alltid för blött. Regnet öser.

Det är då vi ser den: en liten röd stuga med eldstad och sjöutsikt. Till och med en liten trapp att sitta och dricka morgonkaffet på! Med vatten droppande från näsan känns stugan som en välsignelse. Stugan är en av Färnebofjärdens fem övernattningsstugor som är öppen och gratis för alla. Den här ligger vid Långlådingen och har två bäddar men plats för fler på golvet.

Snart sprakar elden i kaminen och mössen börjar dansa innanför taket. Deras små, snabba springsteg låter som trumpinnar och blir nattens soundtrack. Värmen sprider sig snabbt i stugan och det tunga, gråa höstvädret är förlåtet.

Vad gör strilande regn och evigheter utan sol när värme och ljus kan komma från en levande eld istället? Jag somnar till mössens mazurka ovanför mig och när jag vaknar är det med ett leende i novembernyllet.

Den lilla röda stugan som gav värme och torka över natten.

Den lilla röda stugan som gav värme och torka över natten.

Tips till dig som vill vandra och övernatta i Färnebofjärden

Närmsta större städer är Gävle (1 timme med bil) och Uppsala (1,5 timme med bil). Du kan även åka till nationalparken med buss.

Nationalparkens huvudentré ligger på Mattön. Här finns parkeringsplatser, vindskydd, eldplatser och toaletter (en tillgänglighetsanpassad). Här startar även flera vandringsleder och en tillgänglighetsanpassad naturstig som är ca 300 m lång.

I närheten ligger Gysinge bruk, som är från mitten av 1800-talet med kulturhistorien väl bevarad. Den gamla ladugården har blivit ett mysigt kafé och i stallgården finns idag ett naturum, som är nationalparkens besökscentrum.

I Skekarsbo finns ett utsiktstorn på 20 meter, där du kan spana på fåglar och speja ut över älvlandskapets vidder.

Vill du övernatta i parken kan du, förutom att bo i stugor, tälta eller sova i vindskydd. Det finns 11 tältplatser och 24 vindskydd i parken.

Eftersom Färnebofjärdens nationalpark till stor del består av vatten, kan du förstås uppleva den med båt eller kanot. Flera företag hyr ut utrustning i området.