Hotelltips för en mysig get away

Weekend, getaway, minisemester, vardagssmita… Känner du igen den där lusten att bara åka bort en helg? Lämna tandkrämsprickarna på badrumsspegeln, smulorna på diskbänken och de grå påsarna under ögonen hemma? Och istället njuta av en annan stad, nya intryck och någon annan än vardagsversionen av dig själv.

Ju gråare vädret blir, desto större lust har jag att glittra till vardagen lite. Eftersom jag bor i Örebro är det nära till många andra mellanstora städer med bra utbud av hotell och saker att se och göra. Här är mina tips för en mysig get away!

hotell-weekend-sverige.jpg

Hamam och konst i Karlstad

I mörkaste november förra året åkte vi på en minisemester till Karlstad. Jag tycker staden var perfekt för en sådan resa - här finns mycket att uppleva på liten yta, vilket gör det lätt att maximera semesterkänslan. Vi bodde på Scandic som ligger centralt och har riktigt bra frukost. Då hade vi ett rum med balkong ut mot gågatan, perfekt att ta morgonens första kopp kaffe där! Hotellet ligger väldigt centralt och har därmed nära till både restauranger, kaféer och butiker.

weekend_karlstad-04.jpg

Mer i Karlstad: Sundstabadets spa och restaurang Yomo

När vädret var som murrigast hade vi turen att testa Sundstabadets spa och “Sköna söndag”. Relaxavdelningen heter Njuta och är fantastiskt bra! Köpet man deras hamamkit kan man följa man en ritual med allt från tysk bastu till heta stenar och ljusterapi. Lördagar och söndagar kan förbokas, vilket är ett tips då det populärt. De har även ett bra kafé där du kan äta lunch efter sparitualen. Läs mer om Sundstabadets spa.

En bra semester betyder bra mat, eller hur? Det finns flera bra restauranger i Karlstad och det är den främsta anledningen till att jag vill åka tillbaka. Vi åt på Yomo som är en asiatisk restaurang med fine dining-vibbar. Det var jättegott och fräscht! Nästa gång skulle jag vilja testa Olssons Elektriska och Swenströmskas som verkar vara spännande restauranger.

Bonustips i Karlstad

Gå på Lars Lerins konstmuseum Sandgrund. Här kan du också fika på museets kafé och testa kaka bakad på skrädmjöl, en värmländsk specialitet.

Slott och spa i Vadstena

Vadstena är en annan mysig stad som passar bra för en kortare weekend. Staden är liten men naggande vacker, så ett besök på slottet och promenad längs Vätterns strand är två måsten när du är här! Vi bodde på Klosterhotellet som är ett riktigt mysigt hotell med fin, historisk inredning. Klosterhotellets rum finns i flera gamla, vackra byggnader i hela Vadstena.

Mer i Vadstena: Klosterhotellets spa och restaurang Munken

Hotellets spa är nyrenoverat och fokuserar mycket på vilan emellan poolerna och bastun. Sprakande brasor, sköna liggstolar och ett vilsamt kafé bidrar till en väldigt skön och avslappande stämning. Klosterhotellets sparitual utgår från pilgrimens sju ledord. Hotellets restaurang heter Munken. Den är klassiskt fin med vita dukar, silverbestick och rosor på borden. Vi åt en trerätters middag och var väldigt nöjda och mätta.

Bonustips i Vadstena

Besök Vadstena slott och gå en guidad visning. Många starka kvinnor har format slottets, och stadens, historia vilket ger ett spännande och lite annat perspektiv.

vadstena-hotell.jpeg

Brunn och spa i Söderköping

En annan mysig liten stad som passar för en miniresa är Söderköping, där hotellet Söderköpings brunn är en upplevelse i sig. “Att dricka brunn” är en anrik ritual som de välbeställda gjorde förr i tiden för att må bra. Kurorterna, likt Söderköping, växte fram vid brunnarna och spa-tänket har därför funnits här länge. Hotellets spa är mindre än de andra som jag nämnt tidigare, men trots det fanns allt jag kunde tänka mig. Olika “upplevelseduschar”, pooler, ångbastu och isbastu, fotbad och utomhuspool. Plus att det ligger så fint vid ån med utsikt genom stora panoramafönster.

Söderköpings-brunn.jpg

Mer i Söderköping: Restaurangen på Söderköpings brunn

Det anrika temat gick igen även i hotellet restaurang. Både mat, servering och stämning var väldigt elegant. Vi åt gott på både middagen och frukosten - särskild den sistnämnda då vi kunde sitta i bersån och njuta av solen samtidigt!

Bonustips i Söderköping

Staden är så mycket mer än bara brunn och glass! Här finns pittoreska kullerstensgator, söta trähus i pastellfärger och den maffiga Göta kanal som går likt en pulsåder genom staden. Vi kombinerade Söderköping med en tur ut i Sankt Annas skärgård, som ligger bara en halvtimme härifrån.

Söderköping.jpg