Vart är vi på väg? Åk spårvagn i Lissabon

Foto: Jessica Jeppson

Foto: Jessica Jeppson

Här får du tips om hur du bäst tar dig fram i staden och vilken biljett som är smartast för kollektivtrafiken. Och självklart varför en tur med tjugoåttan är ett måste i Lissabon!

Signalhornen pinglar, växlarna väser. Gula, gnisslande och gamla åker de uppför branta backar och runt snäva hörn. De flätar samman Lissabons olika delar med sin slingrande räls och ger oss en kulturell shot och snabbkurs i stadens historia. Det finns många olika spårvagnslinjer (och även tunnelbana och buss) men en är något särskilt – nummer 28E.

Först och främst vill jag betona att Lissabon är en strosarstad och inte en storstad, som bloggen Bortugal så fyndigt har beskrivit. Staden är liten nog att upptäckas till fots men stor nog för att slippa gå i cirklar. De många backarna ger mjölksyra i benen, men utsikten när du väl kommer till toppen är värd det.

Välj rätt biljett för spårvagn, buss och metro i Lissabon

Foto: Jessica Jeppson

Foto: Jessica Jeppson

Som omväxling till promenerandet kan det vara skönt med kollektivtrafik. Spårvagnarna i Lissabon varierar mellan nya vagnar med luftkonditionering och de gamla, gula, gulliga. För att åka med både spårvagn, metro och buss finns kort som du tjänar att åka mycket på, som dygnskort eller tredagarskort. Dygnskortet kostar 4,8 euro, medan en enkelbiljett på en av transporterna kostar 1,4 euro. Det är alltså snabbt intjänade pengar om du vill åka några turer.

Linje 28E går från Campo du Ourique och kommer ta oss till den gamla stadskärnan Alfama och ytterligare en liten bit till. Spårvagnen går ganska sakta så det finns tid att kika in i de mysiga gränderna och speja ut över havet. Här är några sevärdheter du ska hålla extra utkik på under resan:

spårvagn-lissabon-2.jpg
  1. Campo du Ourique

Vid första hållplatsen ligger kyrkogården Prazeres. Namnet betyder konstigt nog ”nöjen” på portugisiska, men har en logisk förklaring. Det kommer från ett kapell som tidigare låg här, Nossa Senhora dos Prazeres.

2. Estrela

Redan vid nästa stopp finns ännu en sevärdhet – basilikan från 1700-talet, med kupolen som lyser bländande vit om natten.

3. Largo de Camoes

I Bairro Alto, det turisttäta kvarteret, ligger hållplatsen Largo de Camões som är uppkallat efter författaren med samma namn. Han är Portugals genom tidernas största poet och hyllas bland annat genom att landets nationaldag firas på hans dödsdag, den 10 juni.

4. Voz Operário

En av många fina foton som Jessica Jeppson tog av mig på ett kafé i Lissabon.

En av många fina foton som Jessica Jeppson tog av mig på ett kafé i Lissabon.

Bredvid hållplatsen ligger kyrkan São Vicente de Fora, där du kan se det berömda blåvita kaklet, azulejos. Har du ett dygnskort eller tredagarskort tycker jag du hoppar av spårvagnen här för att hinna kolla in de vackra mönstren på kaklet. Nästa spårvagn stannar till om bara 10-15 minuter, så du kanske till och med har tid för en kopp kaffe? Klart du har – du är ju i Lissabon, här finns alltid utrymme för att pausa på ett kafé! Kaffet är nattsvart, krutstark och serveras i en liten espressokopp. Kostar mellan 1 och 1,5 euro (allra billigast är det om du tar kaffet vid disken).

 5. Alfama

Turen fortsätter in på smala gator där det bara är någon decimeter från vagnen. De nyfikna tanterna som kikar ut genom sina fönster får snabbt dra sig tillbaka när 28:an skallrande, nästan ylande, åker förbi. I Alfama finns både den gamla katedralen Sé och utkiksplatsen Santa Luzia. Båda är väldigt fina och förtjänar ett stopp.

Vill du fortsätta upptäcktsfärden till borgen Sao Jorge, gör du det bäst härifrån tills fots. Annars fortsätter spårvagn 28 sin tur till ändhållplatsen Martín Muniz. Har du inte fått nog av gnisslande, gula spårvagnsfärder ännu kan du ju alltid åka ett varv till…

Jessica har tagit många av de fina fotona som syns i mina inlägg om Lissabon. Om du vill se fler fotografiska alster av henne, kika på Jessicas instagramkonto.