Vietnamesisk mat i Tjeckien

En glasnudelsallad satte fart på mina frågor. Varför så mycket Vietnam i Tjeckien?

En glasnudelsallad satte fart på mina frågor. Varför så mycket Vietnam i Tjeckien?

Resan till Tjeckien var en pressresa i samarbete med Czech Tourism. Tankar, text och bilder, som alltid, mina egna.

Oväntade smaker av Vietnam i Tjeckien

Vi är i Tjeckien och från vart och vartannat hörn slingrar sig dofter av chili, citrongräs och koriander ut. Såväl anonyma hål i väggen som fina bistros erbjuder långkokad pho, krispiga sommarrullar och välfyllda bahn mi. Inte direkt den bild av tjeckisk vardagsmat som jag hade förväntat mig, men det är väl därför jag reser, påminner jag mig själv. För att förundras och förstå - men också fråga varför.

Den vietnamesiska maten i Tjeckien har varit en del av vardagens matbord sedan flera generationer - och är nu trendigare än någonsin. Varför då? undrar du säkert, precis som jag när jag slurpade i mig en glasnudelsallad i Prag. Historien har svaren. Läs vidare här nedanför.

Vietnamesisk mat är väl utbredd - och kanske lite "Europafierad" - i Tjeckien. Här i form av donuts.

Vietnamesisk mat är väl utbredd - och kanske lite "Europafierad" - i Tjeckien. Här i form av donuts.

Politiskt avtal öppnade kulturella dörrar

Tack vare ett bilateralt "avtal" mellan de två länderna, som då var kommunistiskt styrda, flyttade hundratusentals vietnameser till Tjeckien. Avtalet var egentligen ett utbyte - hundratusentals vietnameser som arbetskraft till Tjeckien som tack för stödet i form av vapen de fick under kriget.

Efter Sammetsrevolutionen revs dock avtalet och många tvingades dra upp sina rötter och flytta tillbaka till Vietnam. Några stannade dock och la grunden för den chili- och korianderdoftande kultur som blomstrar idag. De fick också se Tjeckien förändras och de som flyttade fick på 90-talet möjlighet att komma tillbaka - till samma land, men till andra förutsättningar.

Tredje generationen har satt vietnamesisk mat på trendkartan

"Första generationen av vietnameser stämplades inte längre som billig arbetskraft, andra generationen sågs redan som otroligt flitiga och ambitiösa och tredje generationen blev trendsättare", berättar vår tjeckiska vän Kristina om synen på landets tredje största grupp av immigranter. Idag bor ca 60 000 vietnameser i Tjeckien.

"Den vietnamesiska maten är hetare än någonsin", fortsätter Kristina att berätta. "Pho är också världens bästa bakismat..." lägger hon till. Med tanke på Tjeckiens starka öltradition kan jag tänka mig att vietnamesisk dagen-efter-mat är en välsignelse.

På ett hipstrigt hak med öppet kök och rustika fat äter vi donuts med matchaglasyr. Det känns konstigt när jag slickar i mig den gröna, sliskiga krämen och tänker att jag upplever det "äkta" Tjeckien just nu. Vad som är äkta eller inte i ett land är ju sällan det vi förväntar oss. Många gånger överträffar dessutom alltid verkligheten våra mentala föreställningar - speciellt när de smakar chili, doftar citrongräs och pryds med en och annan korianderkvist.

Te är, förutom kaffe, en vanlig dryck på vietnamesiska restauranger.

Te är, förutom kaffe, en vanlig dryck på vietnamesiska restauranger.

Vietnamesiska influenser i Prag:

Precis som i alla andra länder är det i huvudstaden den kulturella mixen är som störst. Här är tre tips om du vill uppleva en liten bit av Vietnam när du är i Prag:

Marknaden Sapa

I utkanten av Prag finns ett stort vietnamesiskt community, Sapa. Det är en jättelik marknad och myrstack av matställen. Köp en kristallkrona i plast eller durkslag för en livstid som du absolut inte behöver och värm dig med en hemlagad pho vid något av mathaken. Adress: Libušská 319/126, Prag 4

Vietnamesiskt kaffe

Med krutstarkt kaffe och kondenserad mjölk är vietnamesiskt kaffe inte som annat kaffe. Det är sött, starkt - och väldigt, väldigt beroendeframkallande gott.

Vietnamesisk finbistro

Mat för själen i all ära, men ibland är det kul att äta på finare ställen där fler sinnen än smaken får njuta. Bistron Madame Lyn är ett bra tips. Adress: Šafaříkova 319/18, 120 00 Prag 2

Testa vietnamesisk mat med twist på bistro.

Testa vietnamesisk mat med twist på bistro.