En dag i Edinburgh

Såhär spenderade vi en av våra dagar i Skottlands huvudstad, med många mil i promenadskorna och mycket mat i magen. 

08.30 Morgonstund

Vaknar av resväskors rullande på kullerstensgatan utanför. Morgonljuset lyser kallt och friskt in i rummet. Himlen är oskyldigt blå och skvallrar om att dagen kommer bli vacker.

edinburgh-hotel-sanna-rosell

09.05 Frukost i New Town-stil

Tassar två trappor ner till frukostrummet som vårt bed and breakfast har i husets källarvåning. I ”vår” stadsdel New Town är det vanligt med butiker och caféer i lokaler under markplan. Förr i tiden var det våningar för enbart fattiga och sjuka, medan ju rikare och förnämare man var, bodde man högre upp.

10.20 Old Towns gränder

Med bästa upptäckarskorna på, promenerar vi gata upp och gata ned i Old Town. Royal Mile är den turistiga gatan mellan slottet och drottningens palats, med turisthak och kitschbutiker som vi gärna undviker. Istället smyger vi ner i de olika ”closets”, gränder, som finns och hittar både lugna, gröna oaser och hipstriga food & flea markets.

13.35 Veganska tatties

Vid lunch letar vi rätt på det lilla matstället med ”tatties” som Charlotta (bloggen Bara Brittiskt) har tipsat om. Tattie är bakad potatis med fyllning som både mättar och värmer i den skotska, råa kylan. Lokalen är pytteliten med bara ett bord, men potatisarna enorma! Efter mycket velande väljer vi varsin potatis med veganska fyllningar: avokadoröra och linscurry.

 The Baked Potatoe Shop i Edinburgh

The Baked Potatoe Shop i Edinburgh

14.15 Arthur

Efter snabblunchen spritter benen av kolhydratkickar och potatispower. Och tack och lov för den energirika maten, för Arthur var nämligen ingen att leka med. Men det visste vi inte då, när vi glada i hågen traskade mot parken Holyroad för att bestiga toppen Arthurs Seat. Berget är en vilande vulkan, vilket märks av både den trubbiga formen och de svarta steniga, stigarna.

 Några av Edinburghs mest kända landmärken: Old Town, Arthur's Seat och X.

Några av Edinburghs mest kända landmärken: Old Town, Arthur's Seat och X.

17.30-18 Akvareller

Oklar tidsuppfattning, men klockan kunde inte vara mindre relevant när vi äntligen hade nått toppen av berget. Den mäktiga känslan att ha havet till höger, bergen till vänster och hela staden rakt under fötterna är obeskrivbar. Hela vyn såg ut att vara målad med akvarell – bergens gröna flyter samman med himlens blå och molnens vita. Städernas grå med de sista solstrålarnas skimrande silver. Som en tavla utan ram.

20.15 Pubmiddag

Stan har klätts i gatlyktornas sken och pubarnas varma ljus. Vi har gått till kvarterspuben och känner oss sådär avslappnat lokala. Vi har börjat kvällen med varsin öl, fast ingen av oss egentligen gillar det. Men det känns äkta, skotskt och kul – tills vi inser att vi sippande tvingar i oss amerikanska Samuel Adams… Men maten däremot, är genuint brittisk – fish and chips. Frityren knastrar och flottet får våra läppar att glänsa. Chipsen har skalet kvar och är som godast när man dubbeldippar i tartarsåsen.

Som om inte två koljafiléer som simmar i frityrsmet och ett berg av chips i Arthurs Seat-size vore nog, är vi sugna på att smaka ett gäng skotska ostar. Till dem, som är både lagrade och mögliga, får vi plommonmarmelad och svarta kex med lavasalt.  

skotska-ostar-sanna-rosell

22.45 Good night Edinbra'

Med jeansknapparna uppknäppta och sömnen lurande bakom vilken gäsp som helst, inser vi att vi kanske inte är så lokala ändå. Vi pallar inte skottarnas hålligång i vare sig öldrickande eller nattsuddande. Men efter en heldag utomhus, i både stadsmiljö och orörd natur, är vi nöjda och fulla av upplevelser. Väl hemma på vårt B&B kommer sömnen snabbt och vi drömmer redan om nästa dag i våra upptäckarskor.

view-edinburgh-sanna-rosell

Tre saker jag borde göra "lagom" inför resor

Min favoritdel av resan börjar nu - veckan innan när jag packar, planerar och längtar. Den här pre-perioden är ljuvlig och jag njuter av att ha hela härliga resan till Edinburgh framför mig. Det finns dock tre saker i mitt resemönster som jag alltid upprepar, fast jag vet hur viktigt det är att lagomfiera dem lite. Känner du igen dig? 

Packa lagom

Vi åker till Edinburgh över en klassisk weekend, torsdag till söndag. Vädret verkar vårigt och inte alltför brittiskt regnigt - ändå är det så svårt att packa lätt OCH rätt tycker jag. Packa lagom, säger proffspackarna, men hur mycket är det egentligen?

Planera lagom

Väskan kommer stå på glänt, halvpackad, tills kvällen innan när sista minuten-prylarna slängs i. Planeringen däremot, kommer vara spikad långt i förväg. Vad, när och hur vi ska uppleva Edinburgh är redan stjärnmärkt i min prydliga googlekarta. Det här med att semestra spontant genom att lämna kontrolltrollet hemma är min utmaning varje gång jag reser. Planera lagom är därför mitt ständiga mantra såhär dagarna innan.

Längta lagom

Slutligen, det här med att längta. Inför resor kan jag dagdrömma mig vilse i egna tankar och nästan spricka av reslust. Det är härligt att ha huvudet bland fluffiga fantasimoln och samtidigt fötterna på den välbekanta hemmamarken - men inte alls närvaroklokt. Nu är nu och den efterlängtade resan kommer så småningom med ett nytt nu i närvaro. 

Har du varit i Edinburgh och vill tipsa? Kommentera gärna!