Nytt resereportage: Brno - utmanar Prag som Tjeckiens främsta weekendstad

Brno har länge varit Tjeckiens ständiga tvåa och befunnit sig i skuggan av Prag när weekendresenärerna valt resmål. Fram till nu! Brno är numera en bubblande stad, som har odlat en kultur med både konstkvarter, kaffehak och historiska skatter. Lagom stor till storleken och alltid billigare än huvudstaden är Brno ett hett tips när du funderar på nästa weekendresa. Läs mer i mitt resereportage i tidningen Handelsstaden och fler inlägg om Tjeckien i resebloggen.

brno.jpg

Klockan i Prag och tankar om tid

Världens äldsta klocka och världens mest överskattade turistattraktion? Rådhusklockan i Prag kanske är "ur tiden" men slutar aldrig vara en symbol för tidslös evighet. 

Jag reser tillbaka i minnet från Tjeckienresan i höstas. En solig dag i Prag fick en klocka, och inte vilken som helst utan världens äldsta och fortfarande tickande sådan, mig att stanna upp.

Klockan heter Pražský orloj och sitter på rådhusets södra vägg. Trots öknamnet som den mest ovärda sevärdheten, samlas flockar av turister här varje dag för att se klockan bli 18:00. Turistträngseln och smartphonesmattrandet var skarpa kontraster till där jag stod i mitt hörn, tyst, stilla och helt enkelt lät tiden ta över tankarna.

Vem styr vem, egentligen – klockan eller vi? Så beroende och inrutade vi är efter de två/tre tickande visarna, när tiden ju är ett mänskligt påhitt, ett sätt att styra upp dagar och nätter. I en värld utan klockslag, är vi då borttappade i någons sorts tidlös evighet?

Vad händer den dagen när klockan slutar ticka - förlorar tiden sitt symboliska värde eller förlorar vi oss själva i en tid utan tick?

Stål och konst i Ostrava, Tjeckien

Detta inlägg är en del i ett samarbete med Czech Tourism. Åsikter och rekommendationer är dock alltid mina egna.

En del av Tjeckiens National Cultural Heritage är Doloni Vitkovice. Jag vet inte hur jag ska beskriva det för att göra monumenten rättvisa - som suspekta stålverk eller stenhårda dinosaurier från framtiden, kanske?

Det här är hur som helst vad som händer när ett gammalt industrilandskap läggs ned men lyckas leva upp igen. Som en Fenixfågel ur gråsvart aska har Doloni Vitkovice återuppstått, blivit trendigt och hipstrigt.

Men det här surrealistiska stället är inte bara ett café med utsikt över hela verket och staden Ostrava. Det är också ett gigantiskt galleri där lokala konstnärer hänger tavlor och sätter färg på den stålgråa miljön.

Doloni Vitkovice var ett av de mest minnesvärda stoppen på min resa i Tjeckien, och vill du se något nytt och annorlunda kan jag verkligen tipsa om Ostravas stålverk.

Res dit med egen tåg från Prag (ca 4 tim) som avgår dagligen. 19 euro i andra klass.

Detta inlägg är ett samarbete med Czech Tourism. Åsikter och synpunkter är dock alltid mina egna.