4 ställen i Sverige med utlandskänsla

I betalt samarbete med Bikester

”Wow, vad fint! Man tror knappt att det är Sverige!” Den kommentaren har jag hört flera gånger i sommar när tappa-hakan-vackra landskap vecklat ut sig framför oss. Kanske sagt det en och annan gång själv också, men bitit mig i tungan efteråt. Vad menar vi egentligen när vi säger så? Är vi förvånade över att Sverige kan vara wow-fint?

Kanothelgen i Tiveden är en av mina många, fina minnen från Sverigesommaren.

Kanothelgen i Tiveden är en av mina många, fina minnen från Sverigesommaren.

Jag tror det. Men jag tror också att många har omvärderat den bilden av Sverige, nu när utlandsresorna inte blev lika självklara och svenska resmål fick en annan chans. Kanske en chans att konkurrera med sina utländska look-a-likes?

Här är fyra naturupplevelser i Sverige som ger mig utlandsvibbar – kanske blir du inspirerad att åka till någon av dem och ha en sportig Sverigesommar nästa år?

Vattnet i Östra Silvbergs gruva och Karibien

I Säter i södra Dalarna finns en av världens äldsta gruvor, sulfidmalmsgruvan i Östra Silvberg. Gruvarbetet har somnat in för länge sen, men den lockar ändå många turister till sig varje år. Det är nämligen det turkosglittrande vattnet som får besökarna att fascineras och förundras.

Gruvhålet har fyllts med vatten genom åren och är idag en populär plats för dykare. Det gnistrande vattnet får mig att tänka på Karibien, där havet skiftade i smaragd och var så skarpt att färgen nästan brände i ögonen. Nästan samma nyans som Östra Silverbergs, med andra ord.

Tips! Silverringen är en slinga som binder samman särskilt sevärda platser, bland annat Östra Silvbergs gruva och historiska bruk. Packa cykelkorgen med picknick och ta en tur!

Stränderna i Stenshuvuds nationalpark och Colombia

I somras var jag i Skåne och gick längs nationalparken Stenshuvuds stränder, men hade lika gärna kunnat vara tillbaka på Colombias vita pärlemostränder. Det öppna havet, väggen av värme och den pudriga sanden mellan tårna – ja, den skånska och colombianska kusten kunde nästan varit densamma.

Landskapen i norra Dalarna och Irland

Det roströda gräset, de väldiga vidderna, de vindpinade träden som klamrar sig fast med rötterna… Det landskapet vandrade vi igenom när vi var i norra Dalarna i höstas. Samma färger och former hade dock Irlands böljande kullar, när vi vandrade där några år tidigare. Förutom landskapet fanns det annars inte många likheter: i norra Dalarna bodde vi i tält och mötte näpna renar, på Irland sov vi skönt i pensionatets sängar och gick på vinbarer på kvällarna.

Gatukonsten i Örebro och New York

När jag cyklar omkring hemma i Örebro, tar jag gärna omvägar för att se nya konstverk som pryder staden. Det finns många fina målningar på husfasader, några som kom till i samband med konstutställningen Open Art, medan andra har suttit där så länge jag kan minnas.

Att ta omvägar för att se gatukonst påminner mig om New York. Vi åkte dit över en jul och jag minns New Yorks färgstarka konst som bland det bästa på resan. Att jämföra sin hemstad med en av världens största metropoler kan tyckas lite svulstigt, men smaken för det fina och färgstarka finns helt klart i båda städer. 

I betalt samarbete med Bikester