Sommar i Bergslagen: Hotellet i Dalkarlsberg

I samarbete med Hotellet i Dalkarlsberg

En junihelg, när sommaren hade kommit med besked och bravur, gjorde vi en favorit i repris och åkte till Dalkarlsberg. I den fina, lilla Bergslagsbyn ligger Hotellet i Dalkarlsberg som vi bodde på i höstas. Då var löven knastriga och gula, nu var de lena och nysprucket gröna. Då kurade vi inne i den mysiga 1800-talsvillan, nu njöt vi av trädgården och den lyxiga loungen uppe i träden. Dessutom turistade vi lite i trakten och fyndade på loppis. Följ med på ett sommarsprakande semesterdygn i Dalkarlsberg!

Ett hotell med kulturhistoria

Hotellet i Dalkarlsberg är ett kulturhistoriskt hus från 1871 som har varit både värdshus och järnvägshotell. Nu hyrs den elegant inredda övervåningen ut, vilket ger gästerna hela fyra rum och badrum att känna sig hemmastadd i. För visst gör vi det – känner oss som hemma. Rummen är mysiga och inbjudande, trägolven knarrar hemtrevligt och sängen är sval och skön. Våningen är som gjord för att bara vara i! När vi var här förra gången, i oktober, var vädret perfekt för att vara inne och kura. Nu är det trädgårdsväder och vi klättrar uppför stegen till…

En lounge i trädkronan

…loungen! Uppe i ett av trädens kronor finns ett trädäck med räcken - en lounge - som har utsikt över de grönskande träden och den glittrande sjön. Här står två vilstolar och väntar på oss. Vi sätter oss och blir sittande nästan hela kvällen. Det är helt underbart att bara vara, läsa lite, kanske slumra till och bara njuta av solens sista strålar. Trädgrenarna ger lite skugga som svalkar skönt och ger en känsla av rum, mitt bland kvistar och löv.

Jag ror en stund i ekan intill hotellet medan Gunnar läser vidare. Sen tar vi en promenad längs grusvägen och plockar varsin bukett med de blommor vi kan namnen på. Gunnars bukett blir överlägset störst!

En morgon i långsamhetens lov

Framåt kvällen dukar vi upp goda ostar, chark, frukt och bröd. Vi skålar i en välkyld prosecco som välkomnande har väntat på oss i kylskåpet. Även om sommarkvällen är lång och ljus, känns det som jag knappt hunnit blinka innan det skymmer och ögonen grusas. Det är nästan natt och jag somnar nästan innan jag lagt huvudet på kudden. Det sista jag hann tänka, minns jag, är hur skön tystnaden är runtomkring. Ingen trafik, inget stoj, inget som stör. Bara björkens sus och kanske någon nattugglas dus.

Morgonen därpå är somrigt skön och går i långsamhetens lov. Frukosten, som är färdig i kylen, är snitsigt upplagd och tack vare det har dagen fått sin första lilla guldkant! Med påtår i kaffekoppen, går jag ut och fortsätter njutet i trädgården. Med hängmatta, kafébord och brygga finns det många platser att landa i ett bara-varande.

dalkarlsberg-sommar-10.jpg
Bryggan och ekan ingår i boendet för gästerna på Hotellet i Dalkarlsberg.

Bryggan och ekan ingår i boendet för gästerna på Hotellet i Dalkarlsberg.

Mer om Dalkarlsberg

  • Dalkarlsberg ligger utanför Nora och är ett av Sveriges äldsta gruvfält. Det finns dokument ända från 1300-talet som beskriver gruvbrytningen i området. Den lades ner så sent som på mitten av 1900-talet och det finns tydliga spår kvar av det hårda arbetet, som Gruvsmedjan och Kruthuset.

  • Här ligger en sommarloppis som har öppet varje söndag (men kan även öppna vid andra tillfällen om du ringer Ulrika). Det är en stor villa fylld av allt man kan tänkas behöva – och lite till! Jag hittade fina glas som jag letat länge efter.

  • I Dalkarlsberg finns också en vandringsslinga på 2,5 km som går genom både Bergslagsskogar och förbi historiska lämningar. Det ligger också nära bra bad i sjöar och fina leder för både cykel och kanot.

Sommarloppisen i Dalkarlsberg har öppet främst på söndagar, men även vid andra tidpunkter om man ringer innan.

Sommarloppisen i Dalkarlsberg har öppet främst på söndagar, men även vid andra tidpunkter om man ringer innan.

I samarbete med Hotellet i Dalkarlsberg