Fixa egen glamping med enkla medel - här är tipsen!

I betalt samarbete med addnature.com

Har du testat glamping någon gång? Om inte, så har du säkerligen hört talas om det, eller hur? Glamping är mer än bara en sommartrend framvuxen ur en nykärlek till naturen. Det är även en rolig variation för många: både dig som är friluftsvan och du som föredrar hotellivets guldkanter. Med naturens lugna famn och lockande äventyr är glampingen också en kontrast, eller kanske komplement, till weekends i storstäder.

Att skåla i bubbel när vandringsdagen har nått sitt mål är ett enkelt sätt att göra friluftslivet lite mer glammigt!

Att skåla i bubbel när vandringsdagen har nått sitt mål är ett enkelt sätt att göra friluftslivet lite mer glammigt!

Vad är glamping?

Men vad är glamping egentligen? Är det en hotellsvit i naturkostym eller en uppgraderad tältning med egna medel? Jag rådfrågade Google och Gunnar - och de var eniga. Såväl sökmotorn som sambon tyckte att glamping kan vara både canvastält på en enslig ö i skärgården, en trädsvit i djungeln eller en igloo under norrskenshimlen. Det finns nog helt enkelt lika många glampingar som det finns nyfikna campare med lite lyxlust. Gemensamt för glampingar är att tälten är lite större, lite mer bekvämt - och framförallt redan rest och klart för "incheckning" när du kommer fram.

Glamping som ord är nytt, men konceptet väl beprövat. Redan på den engelske kungen Henrik VIII:s tid fanns det glampingtendenser. När de krigade i Frankrike, skulle förstås kungen och hans officerer bo flott. Här fanns alla dåtidens tänkbara bekvämligheter innanför tältdukarna. De enorma tält som restes för dem var som små palats och kom att kallas Guldbrokadslägret.

Gör din egen glamping

Nuförtiden kan vi glampa utan att bo i guldbroderade tältpalats. Antingen checkar du in på en glamping för en hotellövernattning mitt i naturen, eller så ordnar du det själv. Du kan själv lägga ribban för vad glamping är eftersom det är dina behov av bekvämligheter som styr.

Är en fluffig kudde och dubbla liggunderlag i tältet det lilla extra? Kanske är det att laga en lyxig middag över öppen eld, en flaska vin och några goda ostar? Eller glass i termos och en nedladdad film på mobilen? Det finns oändliga tips på hur du fixar din egen glamping - här listar jag några av dem!

Glampa i trädgården

  • Skapa ett “rum” i trädgården med tyger, filtar och kuddar. Häng upp ett skirt tyg som sänghimmel i ett träd och bädda som en säng under. Glöm inte ljuslyktor, de skapar mysig stämning när kvällsmörkret kryper närmare.

  • Gör ett hemmaspa! Med varmt vatten och egengjorda produkter (olja + socker = bästa och enklaste skrubben) blir huden len på ett kick.

  • Duka upp middagen utomhus med fina servetter, riktigt porslin och färska blommor. Det är detaljerna som gör det!

  • Planera in lite lyxigare måltider och ta med råvaror som helt enkelt gör maten lite glammigare. En bit parmesan att riva över pastan, soltorkade tomater att strimla ner i linsgrytan och oliver att snacksa på för förtugg är några väl beprövade tips.

Glampa i naturen

  • Om du ska vandra och tälta, välj en kortare vandring för att istället kunna bära några extra kilo i ryggsäcken. Det är värt att packa mat och dryck som du gillar utan att behöva tänka på grammen.

  • Även om glampingnatten blir av det bekvämare slaget, är det viktigt att vandringen dit är skön och funktionell. Gå in dina vandringsskor innan och ställ in ryggsäcken efter din kropp, så att du slipper skavsår.

  • Dricker du vin, kan du köpa PET-flaska istället för glas, den väger betydligt mindre. Och du tar ju självklart med dig såväl flaskor som annat skräp hem för att nästa glampare ska få en fin naturupplevelse.

  • Är ni två som ska tälta, ta med varsitt liggunderlag och ett större påslakan. Blås upp underlagen och lägg dem bredvid varandra. Trä över påslakanet och vips, så har ni en dubbelmadrass!

  • Om du bara ska vara ute en natt, kan du ladda ner några avsnitt av din favoritserie till mobilen. Glöm inte något gottigt att äta på medan du ligger i sovsäcken och har seriekväll i naturen.

  • Gillar du också glass? Då har jag det bästa tipset till dig här. Fyll en termos med några skopor glass och ta med den ut. Den håller sig kall åtminstone några timmar! Lite längre dessutom, om du lägger den tomma termosen i frysen en stund innan du fyller den.

I betalt samarbete med addnature.com