10 vykort från Bratislava

En charmig stadskärna. Urbana, coola kvarter. Historiska vingslag och kosmopolitiska vibbar. Så kan det låta när vi beskriver städers själar. Vad är det som gör en stad, egentligen? Vilka faktorer påverkar hur vi kommer hem och berättar om staden för våra vänner?

För några veckor sen var jag i Slovakiens huvudstad Bratislava. Adjektiven fullkomligt regnade över mig när jag skulle hitta orden som beskrev staden bäst: nyputsad, anrik, pampig och söt. Och så vidare. Så höll jag på tills jag kom hem och faktiskt skulle skriva om Bratislava, då jag kom på att det är ju inte staden som gör staden - utan det är atmosfären och upplevelserna i den som får mig att beskriva staden si eller så.

Sådant kan vara klurigt att beskriva i ord, men desto lättare att förmedla i bild. Här kommer därför 10 vykort från Bratislava! Jag skulle kunna skriva ut monumentens och byggnadernas namn men låter bli, för det är inte det som är poängen. Det går att googla. Det som inte är googlebart är hur det kändes prick där och då - atmosfären och upplevelserna. Och det är det som gör staden!