Bästa vegetariska restaurangen i Örebro - Rosengrens skafferi

Röd och grön sallad med fetaost.

Röd och grön sallad med fetaost.

När jag reser är maten det jag minns allra bäst. Smakminnena etsar sig fast som om de vore tapeter på själens insida. Precis när jag vill kan jag återigen känna smaken av den salta, sega osten raclette i Schweiz, det knapriga skalbaggesnackset i Ecuador eller andra matminnen.

(Det finns förstås en vetenskaplig förklaring till det. Hjärnforskare förklarar det genom att smaksinnet har direktkoppling till det limbiska systemet, den del av hjärnan som är viktig för vårt känsloliv. Därför kan en enda smak slunga oss flera decennier tillbaka i tiden och få oss att nästan uppleva det igen.)

Men mat är ju så mycket mer än bara smak - det är ju dofter, konsistenser, färger som samspelar och ger oss det där välbehaget som är större än mättnadskänslan i magen. Därför är det så roligt att äta på riktigt bra ställen som får mig att uppleva allt det där.

Rosengrens skafferi i Örebro är en sådan restaurang. I fina lokaler, granne med Länsteatern, dukar de upp buffé i robusta skålar med mycket färgsprakande mat. Rätterna är vegetariska och sanslöst goda! Ugnsbakade betor med goda ostar, krispiga sallader med marinerade grönsaker, krämiga röror och lena soppor. Varje gång går jag därifrån proppmätt men ändå med lätt känsla i kroppen. Ögonen har blivit gladare av alla färger på tallriken och i huvudet har jag fyllt på min mentala receptbank med nya matidéer och smakkombinationer.

Tips! Rosengrens har inte bara en fantastisk lunchbuffé utan även evenemang och kurser. I vår anordnar de t.ex. vinprovningar med svenska viner och vegetariska matlagningskurser (jag var på en sådan kombinerad med sensorisk vinprovning för några år sen - snacka om smakupplevelser i kubik).

Jag behöver faktiskt inte resa bort för att samla på mig smakminnen. Det räcker att bara cykla upp på stan, slå mig ner på Rosengrens uteservering och tapetsera själen med ännu fler smakupplevelser.