Sommar i Dalarna: mina smultronställen för vandring och naturupplevelser

sverige-sommar.jpg

“Vi mötte stora skogar, älfven full av timmer, stundom myrar och mörka skogstjärnar samt en myckenhet troll, skogsrån och löfjerskor.” Det skrev författaren Rosa Åkerhielm om Dalarna år 1907. Hon var skribent för Sveriges Turistförenings (STF) årsböcker och åkte på en två veckorsresa i mitt hemlandskap, Dalarna.

De cyklade, vandrade och åkte några sträckor med tåg (klimatsmarta resenärer långt före sin tid) och fick uppleva hela landskapet från norr till söder. Resereportaget blev en målande berättelse om kulande järnakullor, färgglada folkdräkter, gästvänliga fäbodar och allvarsamma fjäll.

sommar-fika.jpg

Ett nytt Dalarna i mina hemmablinda ögon

Jag är uppvuxen i Borlänge, en grå industristad enligt många, men också knutpunkten för de djupa skogarna och de blånande bergen runtomkring. Fram till några år sedan var Dalarna alldeles för nära och för alldagligt för att jag verkligen skulle uppskatta att se mig om i trakten. Nu är Dalarna det enda stället jag vill vara i sommar. Kanske kan jag inspirera även dig att åka hit på besök i sommar?

sommar-sverige.JPG

Jag har många smultronställen och guldkorn i Dalarna att berätta om, så inlägget blev först alldeles för långt… Därför delar jag upp det i 3 delar: natur och vandring, kultur och sevärdheter samt äta och dricka. Först ut:

Bästa tipsen för en sommar i Dalarna till dig som gillar natur och vandring

Vandra uppför Gesundaberget i Mora. Sommartid är Gesundaberget i Mora ett bra utflyktsmål om du gillar att vandra ordentligt. Berget ligger på 514 meter över havet och blickar ut över Siljans klarblå vatten. Utsikten över sjön och de bulliga bergen i olika gröna nyanser är värt vartenda steg.

I Borlänge finns naturreservatet Frostbrunnsdalen. Det är en djup ravin med så mycket grön växtlighet att det liknar en svensk Amazonasdjungel. De stora träden nere i dalen skapar en skuggig vagga som alltid är svalkande på sommaren. Här finns också en källa som sades ha läkande krafter. Du kan dricka vattnet rakt ur bäcken, det är både iskallt och kristallklart! I Frostbrunnsdalen finns också ett sommarkafé med väldigt gott raw food-fika.

Carl Larsson-leden i Falun är en lättvandrad stig mellan Falun och Sundbornsbyn som är uppkallad efter en av Sveriges största konstnärer och stilbildare. Start är vid Skyttepaviljongen i Falun och mål är 8,5 kilometer senare vid Carl Larsson-gården i Sundborn. Vandringen tar ungefär 2 timmar så kan komma lagom hungrig till Hyttstugan för lunch, innan du vandrar tillbaka. Självklart tycker jag du ska passa på att besöka det annorlunda och vackra konstnärshemmet också. Hela gården är som taget ur en dalaromantisk saga, med både japanska influenser och hantverk i finaste folklore.

Vandringar jag vill göra i Dalarna i sommar

Jag vill även tipsa om andra vandringar i Dalarna som jag visserligen inte har gått själv, men planerar att göra i sommar.

Siljansleden blev i våras utnämnd som en av STF:s signaturleder. Det betyder att leden är karaktäristisk för dess landskap och att leden är lätt att nå med kollektivtrafik (plus att ett STF vandrarhem såklart ligger praktiskt i närhet till leden).

Siljan är för mig synonymt med Dalarna. Här ligger pittoreska städer och byar som ett pärlband kring den djupa sjön med det kalla, blåa vattnet. Den böljande bergen välver sig borta i horisonten och skiftar från mossgrönt till lavendelblått. Siljansleden går i två loopar och är totalt 34 mil. Jag har inte klurat ut vilken bit av leden vi ska gå än, men vill helst upp till fäbodarna vid Fryksås höjder och till vindskyddet vid Norra Garberg, som ska ligga särskilt fint. Har du tips på vandringar längs Siljansleden? Kommentera gärna isåfall!

dalarna.JPG

I norra Dalarna finns fjällvandringen jag drömt om men inte riktigt vågat göra förrän nu. I september åker min bror och jag till Fulufjällets nationalpark, Grövelsjön och Töfsingdalens nationalpark. Jag hoppas att luften är sådär krispigt frisk och naturen höstskimrar i guld och orange!

Bispergs klack är ett berg som man kan vandra upp på och få en otrolig utsikt över södra Dalarnas slätter. Visste du att det är ett så kallat sydväxtberg? Det betyder att berget vetter åt söder och därför behåller värmen längre. Det i sin tur gör att floran är lite annorlunda här, eftersom blommor och växter som vanligtvis vill ha ett varmare klimat trivs bra här.

20 minuters bilfärd härifrån ligger Kulinariet, som är en samlingsplats för olika lokala mathantverkare i Dalarna. Här finns de äkta vedugnsgräddde Skedvibröden, en saluhall med kött, grönsaker och andra råvaror från lokala producenter och restaurangen Mat på riktigt.

Vill du läsa om mer vandring och friluftsliv?