Cava utanför Barcelona - framtidens champagne

Bubblande eller sammetslent. Mörkt som natta eller vårfräscht fint. Vi är strax bortanför Barcelona, i cavans heliga land - Penedès och Priorat.  Här, bland de böljande bergen och gröna ängarna, växer oliver, mandlar och förstås vindruvor. "Kataloniens trädgård" är framförallt känt för sitt röda och vita vin, men också den berömda cavan. Följ med på en resa där bubblor är mer än bara bubblor - det är passion och tradition.

Cavafabrik och guldskumpa

I Sant Sadurní d' Anoia stannar vi till för att besöka en cavafabrik, Jaume Giró y Giró. Cavan från denna bodega har vunnit pris för Spaniens bästa cava, så givetvis vill vi testa dessa vinnande bubblor. Smaken är bättre än doften, som nålstick i näsan och kolsyra i hjärnan, ungefär. Vi får tassa ner i den mörka, fuktiga källaren och se både jäsande cavaflaskor och dammiga släktklenoder. Det är kyligt och rått, precis som cavan vill ha det. Jag trivs dock bäst ovan jord bland de här kurviga vinflaskorna från förr i tiden, visst är de vackra?

1

Vita bubblor från Penedès

Vi åker sedan vidare till Marta på familjegården Más Comtal. Hon berättar hjärtligt och länge om sitt liv på vingården och visar oss runt hemma. Men döm om min förvåning när hon ratar cavan och bjuder på “sparkling white wine from Penedès” istället! Denna bubblande dryck är förhållandevis "ny" och säljs som Clàssic Penedès. Más Comtal är en av 15 producenter i Katalonien som gör vinet, efter den traditionella metoden med en andra jäsning i flaskan och 100 % ekologisk certifiering. 

Hmm... Djupt, körsbär, sammet. Stänk av hallon. Känner du syran? Jóder, qué bueno!
— Martas pappa som njuter av gårdens viner.

Martas pappa korkar upp både en, två och tre flaskor av sina favoritviner. Vitt, rött och bubbel. Mellan klunkar och gurglingar drar han en och annan anekdot från familjegården som gått i arv sedan 1600-talet.

"Det mousserande vita vinet från trakten kommer bli framtidens champagne när våra barnbarn har tagit över gården", säger Marta. Om det blir så eller inte, återstår att se. Oavsett tycker jag du ska smaka nya bubblor från Penedès nästa gång du är sugen på något festligt och fräscht. 

4

Fakta om Penedès och Priorat

Penedès ligger bara 4 mil söder om Barcelona och är en skön paus för storstadströtta fötter och trafikbrusiga öron. Området är mest känt för att Spaniens mest kände vinmakare, Miguel Torres Jr, har sin bas här och för fina fina viner och goda cava. Vilafranca är ett givet stopp för besökare, där den familjeägda vingården Más Comtal bara ligger en halvtimmes bilfärd bort. De har turer på både engelska och spanska, men ring och boka innan!

Vill du veta mer om Penedès nya vita bubbel? Lästips här!

Priorat ligger ännu lite längre söderut och tar ungefär 2 timmar med bil att åka till från Barcelona. Största staden heter Falset, men om du vill uppleva riktigt mysiga katalanska byar rekommenderar jag kullerstensdrömmen Gratallops och den medeltida byn Siurana. Här kan du på egen hand titta in hos vinmakare och smaka lokala viner. 

Visste du att?

Cavaglas har små, nästintill osynliga, kors i botten? Det är för att bubblorna ska stiga rakt upp mot ytan utan att svänga på vägen. Och ju mindre bubblor, desto bättre kvalité på drycken.