Ständigt samla content - sociala mediers nackdel som också är den främsta fördelen

p%C3%A4ron-frukost.jpg

En nutidssjuka att skämmas över eller en egenskap att värdesätta? När jag plötsligt såg på mig själv som en content collector, en ständig samlare av fint innehåll till mina konton på sociala medier, fick jag tänka till. Sen tänkte jag om. Och i det här inlägget tänker jag högt. Hur tänker du?

Päron och kardemumma och några vita tulpaner satte vårkänslor på lördagens frukost. Denna helg är en av många (på raken) obokade helger - vilket är jätteskönt och lite ovant! Givetvis försöker jag vara ute så mycket som möjligt, gärna med Gunnar och gärna med någon form av måltid inkluderad.

Förra helgen grillade vi ju lyxiga frukostmackor över öppen eld och väl hemma började jag fundera på drivkraften bakom alla dessa utflykter som jag gör och idéer som jag har: är det för att njuta av upplevelserna eller helt enkelt… samla content?

“Content collecting” låter som en åkomma som alla i sociala mediersvängen skulle kunna drabbas av. Detta ständigt samlande av innehåll som fångas och filtreras för att sedan publiceras - ja, vi är nog alla lite smittade av den sjukan.

Oundvikligen har jag ju mobilkameran med mig överallt, så det där fladdrande lövet i motljus och rimfrosten på fönstret fotar jag såklart. Som du ser här ovanför är det inte bara “naturliga” scener jag fångar med kameran - utan tulpanbuketten stylar jag och päronen lägger jag i en prydlig pyramid.

Checklista: symptom för content collecting-sjukan

  • Tänker du(o)medvetet på hur du lägger upp saker när potentiella fototillfällen ges (komposition, färgkombination, ljussättning)?

  • Har du svårt att inte ta upp kameran när en plötslig blogg-/instavänlig händelse uppstår?

  • Har du nära bekanta som vet precis hur de agera vid fotografering för bästa möjliga fotovinkel (som att hålla i kaffekoppen med rätt hand och vinkla handleden i 45 grader)?

Svarar du ja på, eller hummar igenkännande åt, dessa tre frågor är du troligtvis smittad av sjukdomen. Frågorna är baserade på egna erfarenheter och ja, jag svarade “ja” på alla…

Ja, det finns nackdelar med contentsamlandet (som ständigt överfullt kameraminne och en stundtals irriterad sambo som tvångsfigurerar på foto) men det finns också fördelar!

Fördelar med att ständigt samla content till sociala medier

  • Du tränar upp din blick för att se det vackra, speciella och betydande. Sådana saker finns överallt omkring oss, hela tiden, bara vi fokuserar på att se dem.

  • Du tar initiativ till att göra roliga saker och väljer att uppleva framför att inte göra det.

  • Du får enormt många minnen sparade för hela livet tack vare fotandet.

Så, hur gör du - upplever först och fotar sen, eller tvärsom? Är du content collector?