Tjeckien: när det hemliga blir det trendiga

Drink på en “officiellt hemlig” bar i Brno, Tjeckien.

Drink på en “officiellt hemlig” bar i Brno, Tjeckien.

Att hemligstämpla en plats, en restaurang, ett hotell eller annat du kan uppleva på resor, tycks vara en tydlig trendgaranti. Det som döljs och göms spär på vår mänskliga nyfikenhet - och bara genom att leka viskleken gratisjobbar vi åt företagen. Hur menar jag nu? Läs vidare så förklarar jag.

Det var i Tjeckien som min “hemliga” teori äntligen föll på plats. Tankarna hade legat och skavt länge men när jag kom på mig själv att smygande knacka på en anonym dörr i staden Brno slog det mig:

I en tid när allt bara är en googling bort är det vara spännande att för en gångs skull inte veta allt - eller ens något.

För bakom den där intetsägande, brunmålade dörren hade jag ingen aning vad som väntade. Hemligheten bevarades noga för det fanns varken ratings på hemsidor eller skyltar på gatan. Tidigare besökare hade heller inte mycket mer att säga än “you have to experience it yourself”.

Panda Circus vrickade värld sprids genom viskningar

I efterhand förstår jag varför de inte hade så mycket att säga - för bakom dörren öppnade sig en hel cirkusvärld med psykedeliska djur och galna ravepartyn i djungelkostym - och det är sannerligen något som måste upplevas, inte förklaras! Läs mer om den hemliga baren/restaurangen/showen Panda Circus här.

Precis som att de berättade för mig, berättar jag nu för dig. Genom att viska dessa hemligheter till varandra, sköter vi den annars väldigt dyra marknadsföringen åt företagen. Vad behöver de pengaslukande annonsering och ads på Trip Advisor till, när de har oss?

Även att vara “en av få” som känner till hemligheter ger oss exklusiva statuspoäng och lite försprång. För varför är det hipsterhett att resa “off the beaten track” och upptäcka smultronställen som ingen annan bloggat om än? Jo, för att hemligheter trendar.

Vnitroblocks konstnärliga kvarter - både trendigt och hemligt

Vnitroblock var ytterligare ett helhemligt och halvgömt trendställe jag upplevde i Tjeckien. Det är ett konstnärligt kvarter med gamla industrilokaler som, precis som Panda Circus, inte skyltar med att de finns - för vi hemlighetsslukande besökare sköter ju den biten.

Hemligheten om Vnitroblock var visserligen inte så hemlig, insåg jag när jag hade klivit in genom den ståltunga porten. Här hängde klungor av människor vid kafébord och drack V60:s och espresso tonics, sörplade smoothies ur syltburkar och fingrade på sina välpolerade skägg. Snart satt även jag med en V60 och en syltsmoothie och kände mig rätt trendigt och även ganska hemlighetsfull.

Trender kommer och går, men hemligheter består… eller?