Draculas slott i Bran, Rumänien

Slottet Bran i Rumänien har blivit världskänt tack vare myten om greve Dracula. Slottet har målats upp som en skräckens hemvist med tortyr, fladdermöss, blod och stympade offer. När vi bilade genom Rumänien var den kusliga sevärdheten ett av resans givna stopp - men det blev också resans största besvikelse. Däremot åkte vi till flera andra slott som var både finare och roligare att besöka - där Peleș slott blev favoriten.

Brans slott. Fotokälla.

Brans slott. Fotokälla.

Draculas slott i Bran

Bran slott byggdes år 1382 för att skydda landet från att bli invaderat av turkar. I början av 1900-talet var slottet ett sommarresidens åt kungafamiljen, bland annat drottning Marie vars sovrum fortfarande bevarat i slottet. Efter att kungligheterna tvingats abdikera på grund av den kommunistiska regeringen blev slottet ett museum och är det än idag.

Hur kommer greve Dracula in i bilden då? Den greve som fått stå modell för populärkulturens Dracula hette Vlad III Dracul och levde på 1400-talet. Han var visserligen känd för sin oerhörda grymhet mot sina fiender, men inget tyder på att han hade sylvassa hörntänder och fladdrande cape. Möjligtvis hade den verklige Vlad övernattat på Brans slott några gånger, men det är inte därför slottet är förknippat med vampyrer idag.

Staden Brasov i Rumänien.

Brasov i Rumänien

Äta, se och göra i Brasov

Så blev Brans slott Draculas hemvist

Författaren Bram Stoker, som skrev boken Dracula på 1800-talet och därmed skapade skräcklegenden, beskriver vampyrens hem som att det ”ligger på yttersta kanten av ett brant stup med ett pass under där floderna slingrar sig i djupa raviner genom skogarna”. Passande nog har naturen kring Bran både stup och slingrande floder och raviner i skogar, så man såg en PR-chans utan dess like och ”blev” därmed Draculas slott.

Det är Rumäniens främsta sevärdhet, vilket märks redan på parkeringen. Långa bussar har med tetrisexpertis trängt ihop sig och turister skuffar fram mellan souvenirer och guidade grupper. Trots att vi är här tidigt för att slippa de värsta köerna, är turistrushen redan igång. Men, vi kan väl inte åka till Rumänien utan att ha sett Draculas slott? tänkte jag optimistiskt men faktum är att svaret är faktiskt i efterhand: jo, det kan du. Skippa Dracula och åk till andra slott istället!

Draculas slott i Bran - väldigt turistigt.

Draculas slott i Bran - väldigt turistigt.

Trångt och turistigt på Draculas slott

Brans slott är en ganska liten byggnad med klassiska tinnar och torn. Det är trångt att gå inomhus och i de “värsta” passagerna måste du gå i takt med de framför och bakom dig - annars funkar inte flödet. Inga sidospår eller fickor att svänga av i, med andra ord. Tips: gå inte här om du har klaustrofobi eller vill stanna för att fota, satsa på att vara utomhus istället!

Det är säkert svårt som besöksmål att uppfylla förväntningarna på mystisk dimma, bloddrypande fladdermöss och känslan av skräck i väggarna - när det egentligen är ett vitt, fint slott med grönskande skog omkring. PR-draget att Brans slott skulle “bli” Draculas kanske inte kommer hålla i evighet - eller så lever den lika länge som legenden om världens mest kända vampyr? Vad tror du?

Bra att veta när du besöker Brans slott

  • Inträde kostar ca 70 kronor. Fototillstånd ingår.

  • Från Bukarest tar det ca 2,5 h att köra bil. Jag har dock inte hittat någon kollektivtrafik till Bran, men däremot går det bussar till staden Brasov som ligger nära.

  • Satsa på att vara här tidigt och helst en vardag för att slippa de värsta turistströmmarna.