5 saker jag tycker är viktiga för en bra hotellupplevelse

 
samarbete.png
 

Vad är ett “bra” hotell egentligen? Hur definierar du en riktigt bra hotellvistelse? Jag tycker alltid det är lika intressant att höra andra berätta om och recensera sina hotellbesök, men framförallt veta varför de tyckte si eller så. Den ena kan ju jubla åt de exotiska frukterna på frukosten medan den andre blir besviken för att inga lokala ostar fick plats på buffén. Och så vidare.

När jag bor på hotell eller andra boenden på resor är jag rätt lättflörtad. Det mesta har sin charm (okej, det finns undantag…) och jag gillar variationen. Pratar vi hotell, finns det dock några saker som jag gillar lite extra. Vad värdesätter du när du bor på hotell?

Stadshotellet i Säter.

Stadshotellet i Säter.

Vad tycker jag är viktigt på hotell?

Jag gillar personliga hotell som vill och vågar ha sin stil. Det gör inget att de kan ingå i en större hotellkedja, men ska helst sträva efter att upplevas som unika.

Hotellet får pluspoäng om det har trädgård eller uteplats. Att ta en kopp kaffe utomhus eller läsa en bok med lite växter omkring sig sätter guldkant på hotellupplevelsen.

Frukostbuffén behöver inte vara överdådig, hellre lite mindre med lokala råvaror och typiska rätter. Är jag i Kina äter jag gärna dumplings och dricker buljong men om jag är i Norge väljer jag gärna brunost, till exempel.

Hotellet får gärna berätta om historiska händelser och roliga anekdoter, kanske på sina sociala medier eller i något bläddervänligt på rummet. Storytelling är ju det som får oss att berätta dessa historier vidare till andra, som berättar det för andra, som… Ja, du förstår.

Jag gillar hotell som inte “bara” är hotell, utan kanske även coffice eller AW-ställe. Bra hotell blir naturliga mötesplatser för både besökare och bofasta, som i sin tur ökar stämningen på hotellet och gör det ännu bättre.

Fluffiga kuddar är nog också en viktig del av hotellupplevelsen, eller hur?

Fluffiga kuddar är nog också en viktig del av hotellupplevelsen, eller hur?

Scandic City i Karlstad

Miniweekend i Karlstad.

Miniweekend i Karlstad.

I höstas åkte vi på en miniweekend till Karlstad. Det var en pressresa i samarbete med Visit Karlstad med fokus på att upplevelser i city. Då passade det perfekt att bo på Scandic City som mycket riktigt ligger mitt i stan. Läget var oslagbart med tanke på att vi kunde promenera vart vi än skulle, som till Sundstabadet för spa, till Sandgrund för museibesök och för att äta middag ute.

Hur står Scandic City till mina punkter på saker som är viktiga på hotell då? Riktigt bra tycker jag! Scandic City i Karlstad tillhör visserligen en kedja men jag tycker de lyckas hitta sin lokala touch på hotellet. Vårt rum var mysigt inrett med varma färger och stora fönster. Vi hade en stor balkong med utsikt över Karlstads centrala gator (som en lördagskväll visserligen var lite skräniga). Hade årstiden varit en annan, hade jag gärna tagit upp en kopp kaffe från frukosten hit!

Vid frukosten serverades bageribakat bröd (från Crebon) och sötsaker i säsong (mjuk pepparkaka med lingon). Om möjligheten finns att baka eget bröd på hotellet skulle det såklart vara ännu bättre! Det fanns en “vegohörna” och riktigt gott kaffe. Buffén hade alla möjliga tänkbara frukostalternativ, men det var upplagt på mindre fat vilket både ser finare ut och ger mindre svinn.

Vi åt inte middag på hotellet men hängde lite i lobbyn under kvällen. Det var helgkväll och baren bubblade av sorl och snack bland såväl boende gäster som indroppande från stan. Skulle vi vara Karlstadsbor skulle vi nog också vilja hänga här en helgkväll då och då, resonerade vi.

Några stories då? Jo, på Scandic Citys hemsida får jag veta att hotellet ligger i Karlstads gamla polishus. Tänk vilka berättelser som säkert sitter i väggarna! Dock avslöjar varken sidan eller google något mer, så jag får nyfiket fantisera ihop egna historier.

Stor balkong, perfekt vid annan årstid!

Stor balkong, perfekt vid annan årstid!

Bageribakat bröd på frukostbuffén.

Bageribakat bröd på frukostbuffén.

Det här tycker ni är viktigt på hotell

Jag la upp frågan i mina stories och fick hejdundrande många svar. Majoriteten av er svarade att frukosten är viktigast, men många tyckte också att en personliga känslan och trevlig personal var värdefullt. Tipsen på hotell ni ansåg vara i kategorin “bra” ramlade in, här är några av dem ni gillade och varför!

  • The Norrmans bed & breakfast utanför Köpenhamn fick bra betyg för sin boutiquekänsla

  • Casa do Barao i Lissabon för sin personliga, genuina atmosfär

  • The Upper House i Göteborg för lyxkänslan att beställa frukosten från meny (istället för att plocka från buffé)

  • Selma Spa i Sunne för sin otroligt trevliga och serviceinriktade personal

  • Scandic Downtown Camper i Stockholm för den annorlunda, lekfulla inredningen med bland annat klätterrep i receptionen och pingisbord i korridorerna


Resan var en pressresa med Visit Karlstad och inlägget är delvis ett samarbete. Åsikter och material är, som alltid, mina egna.