Du är vad du läser - om böckerna hemma hos en resenär

Att läsa är att resa - och resan i sig kan bli mer än bara en resa genom att läsa. När jag ska åka någonstans, vill jag hellre lära mig mer om resmålet genom skönlitterära böcker än guideböcker. Läser jag om en stad eller en plats som är skriven ur någon annans synvinkel, vet jag att mitt eget perspektiv kommer vara så mycket bredare när jag väl är där.

En bok som fångar resmålets stämning blir en fördjupning av resandet. På så vis har jag snirklat omkring i Barcelonas gotiska gränder med Vindens skugga under armen och ätit smuliga baguetter på café i Paris med Hemingway till bords. Bland annat. Ska vi ta en titt i min bokhylla och se vilka böcker som har inspirerat mig som resenär hittills? 

resa-läsa.jpg

I min bokhylla: grön mat, skrivande och resor

Bland några gröna kokböcker och en bok om skrivande står bl.a. Urban Safari av Bobo Karlsson, Och solen har sin gång av Ernst Hemingway och Invisible Cities av Italo Calvino. 

Urban Safari...

...är en samling stadsporträtt av urbanisten Bobo Karlsson. Varje stad beskrivs personligt, detaljerat och underfundigt med Karlssons alldeles speciella språk. Madrids mustigaste oxsvanstapas på dem hemliga baren, Miamis mest obskyra nattklubb, Paris sirligaste café och Berlins vanligaste sylta - städernas personlighet lyser igenom i boken, som är ett måste för varje storstadstadsfantast.

Och solen har sin gång...

...är ett av Hemingways mest kända verk. Den utspelar sig i 1920-talets Paris, där Jake dagdriver på caféer och lever konstnärslivet i fullo. När läsaren har bekantat sig med alla Jakes egendomliga vänner, reser de till Pamplona i Spanien där de är med i den våldsamma tjurfäktningsfestivalen. Om du har läst Hemingway vet du att han använder sig av isbergstekniken, vilket är när det inte verkar hända så mycket på ytan, men i undertexterna finns bokens verkliga budskap. Som skribent har jag förundrats och fascinerats hur man kan trollbindas av ord som är få men säger så mycket.

Invisible Cities...

...är  en djup och surrealistisk bok om relationen till städer. Boken är en dialog mellan den unge upptäckaren Marco Polo och den gamle kejsaren Kublai Khan. Polo återvänder till kejsaren för att rapportera hans resor till 55 "städer" i riket. Jag skriver "städer" inom citattecken för att rapporterna kan också läsas som metaforiska dikter för tid, död, kulturer och minnen. Varje stad har kvinnonamn som Anastasia, Feodora och Olivia och delas in i kapitel som Städer och minnen, Städer och ögon, Städer och tecken. Hela bokens uppbyggnad är en logisk struktur som min ordhjärna ännu inte förstått sig på, men författaren hade helt klart en tanke med både texten och formen i sitt verk. 

böcker.JPG

Fler böcker där läsningen blir resor

  • För den som reser är världen vacker av Per J Andersson

  • Vi kom över havet av Julie Otsuka

  • Saffransköket av Yasmine Crowther

  • Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafrón (med vilken jag reseguidar genom litterära Barcelona)

  • En fest för livet av Ernst Hemingway (läs Äntligen Vilses recension om Och solen har sin gång)

Vilka böcker inspirerar dig till att resa? Vilken bok står på din läsa-lista?