Fondouk - bo på historiska hotell i Tunisien

Vad har nordafrikanska köpmän och deras kameler att göra med historiska boutiquehotell? En hel del, faktiskt, och svaret är fondouk. Det var rastplatser som växte fram genom historien tack vare de långa handelskaravanerna som gick från Sahara till Marocko. Idag är många av dem fina hotell som ligger i medinan (de gamla kvarteren). Om du vill ha en annorlunda hotellupplevelse i Nordafrika, är mitt bästa tips att boka en natt eller två i en fondouk. Fortsätt läs, så berättar jag mer om El Fondouk Djerba i Tunisien.

Ett boutiquehotell bakom blygsamt skal

El Fondouk Djerbas stora byggnad ser blyg ut på utsidan och gömmer sig nästan bland myllret av gator och gränder. De bastanta väggarna är vita och gjorda av sten. Värmen hålls ute och på köpet hålls även förbipasserandes nyfikna blickar utanför. Ingenting på utsidan avslöjar vad som döljer sig på insidan.

Plötsligt öppnar den tunga dörren med en gnissel och en vänlig hand viftar in oss. Så fort jag kommer över tröskeln slår svalkan emot mig. Innergården är stor och bländande vit, förutom de gröna växterna som slingrar sig uppför pelarna. Det klirrar om kaffekoppar mot ringprydda fingrar och ett franskarabiskt sorl stiger upp mot den stora segelduken. Vid borden sitter små grupper som fikar och pratar. Under de rundade valven har de som vill prata ostört hittat rum. En trappa upp ligger hotellrummen, inredda med orientaliska tyger och mosaik i fantasifulla mönster.

Vad är en fondouk?

El Fondouk Djerba har alltid varit ett hem för resande på ön Djerba: förr i tiden för köpmän och deras kameler, numera ett boutiquehotell och plats för mat och möten. “Fondouk” är ett begrepp på arabiska som syftar på historiska hotell och vandrarhem. Traditionellt sett hade en fondouk alltid två våningar: på den övre sov köpmännen och på markplan fanns platser för djuren och lasten. Allt fler fondouk växte fram längs med karavanrutterna mellan Sahara och Marocko där handeln sköttes. Längs vägen behövde köpmännen boplatser och istället för att bygga upp tillfälliga läger, etablerades fondouks. På så sätt var köpmännens värdefulla varor inom tryggt räckhåll och kamelerna fick välbehövlig vila om nätterna.

Historiska hotell i medinan

Idag har många fondouks kvar den typiska innergården och de två våningsplanen, men är renoverade som vanliga hotell. Det finns av både enklare standard, som vandrarhem och hostels för unga, och som lyxiga boutiquehotell. Gemensamt för många fondouks är att de ligger i medinan, stadens gamla kvarter. Här är 3 tips på fondouk på ön Djerba:

Tips: Ett annat historiskt hotell, på betydligt närmare avstånd än Djerba, hittar du i Nora. Lilla Hotellet har över 100 år på nacken och har roliga anekdoter i sina arkiv.