"Guachinches" på Teneriffa - ät husman på hemma hos-restauranger

TENERIFFA. Guachinches - nästintill omöjligt att uttala, men lätt att gilla. Att hitta till de typiska "hemma hos"-restaurangerna på Teneriffa är som en skattjakt. När du väl funnit en, blir du rikt belönad i form av husmanskost, trevligt sällskap och hemmagjort vin. Jag gav mig ut på jakt efter skatt och hamnade hos familjen Martín Escobar utanför Orotava.

Jessica är andra generationen på guachinche Ramón och får hjälp i köket av sin son Bryan

En guachinche ska idag ha en märkning som visar att de serverar mat och eget vin på lagligt vis. Förr var det lite hipp som happ. Ett gäng grannar, en matmor vid spisen och rejält med vin. Ramón på bilden nedan är "chefen" i familjen som håller koll på druvorna och ser till att gästernas glas aldrig är halvtomma.

För besökare kan guachinches vara lite svåra att hitta, då de ligger på landsbygden och sällan gör reklam. Det behövs inte, för goda rykten går från mun till mun och byborna vet var de kan få den färskaste fisken eller de saftigaste revbenen. Men för oss andra är nätet fullt av rekommendationer, även om de är på spanska. Just hemma hos Ramon, vars garage är matsalen, är det smaker av havet som står på menyn. Idag serveras tonfisk i stark sås, torsk i mojo verde och - förstås - Kanarieöarnas salta, rynkiga småpotatis. 

Ofta är det enkla det godaste. Vin, fisk, potatis. Men vänta nu. Rött till fisk? Korrekt! Salta smaker går fint med vino tinto.

Allt fler besökare har upptäckt hur billigt, hemlagat och framförallt gott det ofta är att äta på guachinches. Nyligen bildades därför en förening av barägare för att hejda trenden som de ju förlorar kunder på. Det ledde till att familjerestaurangerna inte får servera öl (bara vinet de själva producerar), max en sorts läsk och absolut inget kaffe på maten. Knepiga, men smarta, tricks att hålla turisterna kvar i städerna. 

En dagens rätt kostar ungefär 5 euro. Vin, vatten eller läsk beställer du på sidan. Ett tips är att ringa innan! Då får du vägbeskrivning eller till och med hämtning vid närmsta busstation.

"När jag var sjuk rekommenderade doktorn mig en halvliter vin om dagen. Jag fyrdubblade dosen och har varit frisk som en druva sen dess. Skål för hälsan!" En granne som vet hur man lever livet får avsluta dagens bildkavalkad från Orotava.