Vandra i Tivedens nationalpark - tips för en dagstur med fina utsikter

Naturen är full av rum, från minsta vrå till stora salar. När jag är ute i skogen känns det som att jag går in i de här rummen, ut och sen in i nästa. Och så vidare, tills jag har passerat så många rum att jag knappt minns var de började eller slutade. Som att gå genom Ikeas inredningsstylade show rooms, du vet? Rum på rum på rum som flyter samman.

Vandra i Tivedens nationalpark

Rumsligheter finns det särskilt många av i Tivedens nationalpark. Stora stenbumlingar, djupa sprickor och bastanta träd gör att de här rummen känns smått kaotiska, lite som studentkorridoren efter tentafest. De fallna granarna ligger som plockepinn och jätteblocken ser ut som vildmarksmonument i skogen.

Frida och jag åkte till Tivedens nationalpark för att vandra genom dessa rumsligheter en dag i oktober. Det finns många fina vandringsslingor i och utanför nationalparken som tar allt från en halvtimme till en hel dag. Lita på tidsangivelserna på kartan! Det kan tyckas långsamt att vandra en knapp halvmil på lite över 3 timmar, men jag lovar, terrängen kräver det. Vi gick Trollkyrkorundan (4,6 km) och det tog runt 4 timmar - inklusive fotostopp och fikapaus såklart!

Tivedens-nationalpark-11.jpg

Trollkyrkorundan i Tivedens nationalpark

Trollkyrkorundan startar och slutar vid huvudentrén i nationalparken. Den är markerad med röd färg på kartan och har trappor, spänger och rep som hjälp längs vägen. Rundan passerar två bergsknallar, Stora och Lilla Trollkyrka, men det är inga kyrkor som väntar vandrarna i skogen. Men namnet väcker förstås en del nyfikenhet…

Trollkyrkerundan leder dig rakt ut i gammelskogen och in på en riktig berg- och dalbana.
— sverigesnationalparker.se

Utsikt över sjö och skog i Tiveden

Vi mötte varken kyrkor eller troll längs rundan, men väl uppe på en av Trollkyrkorna var det lätt att förstå hur namnet kommit till. Här, med utsikt över trädtopparna och den väldiga Vättern, kändes det lite magiskt, mystiskt… och kanske lite trolskt. Sägnen säger att Stora och Lilla Trollkyrkan var offerplatser för hedniska ritualer, långt ifrån civilisationen och den kristna religionen.

Att vi sätter och oss vilar just där blod kanske runnit, är en konstig känsla. Men Tiveden är full av mytomspunna historier - kanske är den om trollkyrkorna sprungen ur någons fantasi, eller inte…? 4 timmar och 2 trollkyrkor senare, är vi tillbaka vid rastplatsen. Vi får till slut fart på elden och värmer broccolisoppa till lunch.

Tiveden är så mycket mer än bara nationalparken. “Tiven”, som lokalborna säger, är en stort område som har inte har några exakta gränser mellan landskapen Västergötland och Närke. Historiskt sett har Tiveden varit en gräns i sig - den svårframkomliga skogen skapade en naturlig gräns mellan Götaland och Svealand.

Sevärdheter i Tiveden

Nationalparken i sig är en sevärdhet, men här är några fler tips på fina ställen och saker du inte får missa: