Länge leve bloggen - därför är bloggläsandet starkt och stabilt

“Jag visste väl det” skulle jag vilja säga lite kaxigt, men jag låter bli. För istället tror jag att du, som faktiskt läser här, tycker lika som jag - att bloggen inte är död. För ett tag sen kom den årliga rapporten Svenskarna och internet som bekräftar att bloggläsandet är stadigt och starkt - så länge leve bloggen!

sanna-rosell-blogg.jpg

Bloggläsandet ligger stadigt på samma nivå som tidigare medan de största sociala nätverken minskar i tillväxttakt. Jag hör fler och fler säga att “instagram har blivit ett fejkflöde” och “Facebook var kul förut, men nu är det bara reklam”. 4 av 10 tycker att den tid de spenderar på sociala medier inte är meningsfull. Time outs på sociala medier blir allt vanligare. Yngre användare har stängda profiler och snapchattar bara med sina närmaste. Visst talar trenderna sitt tydliga språk?

Med bloggen som bas

Bloggen har alltid varit min hub. Här är det inga fladdrande algoritmer som styr, utan det är du och jag som sätter spelreglerna. Jag skriver inte för Google, utan för dig som läser. Bloggen är själva ryggraden i mitt berättande medan de andra kanalerna, som Facebook och Instagram, är som tentakler - de får inläggen att nå ut och får nya nya läsare att närma sig. Tentaklerna hos de sociala medierna är jättebra, om de används på rätt sätt.

%C3%B6rebro-oset.jpg

Varför bloggar är bäst!

Min kärlek till denna blogg riktigt sväller över när jag skriver om det här, så varför inte langa upp några anledningar till att bloggandet är så förbaskat bra?

  • Jag äger det innehåll jag laddar upp på bloggen. Till skillnad från sociala medier där mina bilder ibland har delats iväg åt olika håll utan min vetskap.

  • Bloggen är mitt skyltfönster och jag kan skylta om som jag vill, när jag vill. Vill jag fokusera på bilder ett tag? Do it. Kanske lyfta resmål i olika kategorier? Nemas problemas.

  • Textmässigt finns det inga begränsningar och eftersom jag gärna skriver långt är det så skönt.

  • Jag känner mig närmare dig som läser här och vill därför vara mer personlig på bloggen, till skillnad från andra medier.

  • Algoritmerna når inte hit. Visserligen rankar Google min blogg, men jag vet att du som läser känner mig så väl och kommer tillbaka hit, oavsett sökordsoptimering.

Bloggandet lever och frodas, med andra ord. I kontrast till de snabba, stylade, svajpande sociala medierna tror jag att bloggar är precis vad vi vill ha. Vad vi behöver. Content som tar lång tid att skapa, tar lite längre tid att läsa, tror jag. Och att få sjunga långsamhetens lov en liten stund är precis vad 2019 års skärmhjärnor suktar efter.

Så, luta dig tillbaka, andas med magen och läs ett par lite längre blogginlägg! Här är några förslag: