Höst i Garphyttans nationalpark

Höstväder gör sig inte till. Det bara är - och vi får vackert finna oss i det.
Hässleholm_SannaRosell-12.jpg

Årstiden med väder

Antingen gillar man den, eller så gör man det inte. Själv har jag någon sorts tveksam förtjusning för den. Hösten alltså! Min sambo däremot, han skulle vilja ha höst året om. Det är hans bästa årstid, säger han, för att han gillar att “det är väder”. Ju mer jag tänker på det, desto mer tycker jag det stämmer.

På hösten är det alltid "väder att tala om". Antingen är det varma vindar, krispiga morgnar eller iskalla kvällar. Det är antingen regnrusk, solsken eller till och med snöstänk. Vädret är märkvärdigt på ett sätt som sommarens väder aldrig är, till exempel. Höstväder gör sig inte till. Det bara är - och vi får vackert finna oss i det.

Höst i Garphyttans nationalpark

När vädret är på bra humör håller jag faktiskt med min sambo: det är härligt med höst! Särskilt i skogen, när lövträden förvandlas från mossgröna till lejongula och slutligen ockraröda. Jag åkte till Garphyttans nationalpark för ganska precis ett år sedan, då skogen var på vippen att explodera i höstens rostiga färgskala. Jag hade packat med mig äggsmörgås, kaffe och varma kläder för att kunna sitta still långa stunder och bara stubbglo. Det blev inte så mycket stubbsittande dock, för överallt lockade de fina fotovinklarna på mig. Jag hukade, böjde, kröp och hoppade för att fånga hösten ur alla vinklar och vrår.

Garphyttans nationalpark ligger strax utanför Örebro. Bergslagslegens etapp 11 går genom nationalparken, men det finns även flera andra stigar här. Det finns också rastplats, eldstad, tältplatser och dass. Utsikten från Svensbodaberget är rogivande - och det passar bra, för vandringen uppför berget trissar upp flåset ordentligt. Väl på toppen är det fint att vila en stund, titta ut över de taggiga grantopparna och fika lite.

Bergsstigen på totalt 2,7 kilometer går både uppför branta berg och ner mellan mossmjuka granar. Trots att rundslingan är rätt kort, hinner man se mycket fint. Bilderna i det här inlägget är till exempel fotade längs den stigen. Har du sett de söta kåsorna som hänger på stolpen? Praktiskt nog nära en bäck, ifall man blir törstig!